Alfasynukleiini Parkinsonin taudissa - Ahonen, Melissa (My University, 2024)
Parkinsonin tauti on yleisin hermorappeumaa aiheuttava liikehäiriösairaus, jonka puhkeamiselle ei tunneta syytä. Alfasynukleiinin on havaittu olevan yhteydessä sairauden muodostumiseen, vaikka sen toimintamekanismeja ei tunneta täysin. Parkinsonin taudille ei ole olemassa parantavaa lääkitystä, minkä vuoksi tutkimus taudin ja alfasynukleiinin ymmärtämiseksi on edellytys toimiville hoitoratkaisuille. Alfasynukleiinin tiedetään olevan järjestäytymätön proteiini, jota esiintyy solussa liukoisessa ja kalvoon sitoutuneessa muodossa. Alfasynukleiini on presynaptinen hermosoluproteiini, jonka uskotaan vaikuttavan synapseissa välittäjäaineiden vapautumiseen. Toksisuutta proteiinin on havaittu aiheuttavan aggregoituneessa ja oligomeerisessa muodossaan. Tietyt toksiset muodot pystyvät myös leviämään solusta toiseen ja kulkeutumaan esimerkiksi suolistosta aivoihin vagushermoa pitkin. Soluissa alfasynukleiini aiheuttaa sytotoksisuutta eri mekanismein, joihin kuuluvat solun tukirangan muutokset, mitokondrion toimintahäiriöt, solulimakalvoston stressi, proteostaasin häiriöt, synaptiset häiriöt ja apoptoosi. Lisää tutkimusta tarvitaan yhä, että alfasynukleiinin normaalitoimintaa ja toksisuutta aiheuttavia mekanismeja voitaisiin ymmärtää paremmin ja niiden pohjalta saataisiin uutta tietoa Parkinsonin taudista.
Keywords: Parkinsonin tauti, alfasynukleiini, aggregaatio, amyloidit, oligomeerit.