Rahakonfliktit ja taloudellinen väkivalta parisuhteissa - Kaittila, Anniina (Annales Universitatis Turkuensis C 434, 2017)
Tutkimus käsittelee rahaan liittyviä konflikteja ja taloudellista väkivaltaa parisuhteissa. Tutkimuksessa tarkastellaan, millä eri tavoilla rahakonfliktit ja taloudellinen väkivalta ilmenevät parisuhteissa sekä millaisia syitä ja selittäviä tekijöitä niihin liittyy. Ymmärrystä parisuhteiden rahakonflikteista ja -väkivallasta ohjaa sosiaalis-ekologinen viitekehys, johon perustuen niiden nähdään saavan vaikutteita kolmelta tasolta: ympäristöstä, yksilöllisistä tekijöistä sekä parisuhteen vuorovaikutuksesta ja käytännöistä. Tutkimus koostuu viidestä osatutkimuksesta, ja se on toteutettu mixed methods -tutkimusotteella. Aineistoina käytetään European Social Survey -aineistoa vuosilta 2004 ja 2005, 18:aa lapsiperheen vanhemman yksilöteemahaastattelua sekä aikaisempia tutkimuksia. Analyysimenetelminä käytetään logistista monitasomallia, ordinaalista logistista regressioanalyysia, aineistolähtöistä ja teoriaohjaavaa analyysia, teoriasidonnaista sisällönanalyysia sekä kuvailevaa kirjallisuuskatsausta. Tulokset osoittavat rahakonfliktien saavan parisuhteissa monia muotoja. Rahakonflikteja voidaan tarkastella jatkumon käsitteen avulla, ja tässä tutkimuksessa rahakonfliktit paikantuvat neljään luokkaan: arkisiin erimielisyyksiin, rahariitoihin, eskaloituneisiin konflikteihin ja taloudelliseen väkivaltaan. Arkisilla erimielisyyksillä ei ole pitkäkestoista vaikutusta parisuhteen toimivuuteen. Toisinaan suhteissa saatetaan kokea rahariitoja, jotka kuumentavat tunteita ja vaikuttavat kielteisesti henkilökohtaiseen sekä parisuhteen hyvinvointiin. Kärjistyessään rahaan liittyvät konfliktit saattavat eskaloitua siinä määrin, ettei konfliktin nähdä enää liittyvän tiettyyn asiaan, vaan se määrittelee yleisemminkin parisuhteen vuorovaikutusta. Nämä tilanteet sisältävät toistuvaa vihamielistä vuorovaikutusta parisuhteen osapuolten välillä, ja niissä korostuvat kokemukset loukatuksi tulemisesta sekä vallan epätasapainosta puolisoiden välillä. Tilanteissa on myös piirteitä taloudellisesta väkivallasta. Rahakonfliktien äärimmäinen muoto on taloudellinen väkivalta. Tällöin kyse ei enää ole pariskunnan riitelystä, vaan suhteen toisen osapuolen, väkivallan tekijän, valinnasta vahingoittaa kumppaniaan rahan avulla. Taloudellinen väkivalta ilmenee työssäkäynnin rajoittamisena ja häirintänä, rahaan liittyvänä kontrollointina, taloudellisena hyväksikäyttönä sekä eron jälkeisenä taloudellisena väkivaltana. On syytä huomioida, ettei kaikki taloudellinen väkivalta, esimerkiksi kumppanilta varastaminen, välttämättä sisällä pariskunnan välistä näkyvää konfliktia. Siten taloudellisen väkivallan ja rahakonfliktin käsitteet ovat sekä päällekkäisiä että erillisiä. Tulosten perusteella rahakonfliktien ja taloudellisen väkivallan syyt ja selittävät tekijät ovat sosiaalis-ekologiseen lähestymistapaan perustuen paikannettavissa toimintaympäristöön, parisuhteen vuorovaikutukseen ja arkisiin käytäntöihin sekä yksilöiden piirteisiin ja kokemuksiin. Rahakonfliktien syitä ovat yhtäältä taloudelliset teemat, kuten rahan puute tai eriävät kulutusasenteet. Toisaalta rahakonfliktien taustalla vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten aiemmat elämänkokemukset tai kokemus epäoikeudenmukaisesta työnjaosta arjessa. Taloudellisen väkivallan syitä ovat yksilön halu kontrolloida ja vahingoittaa kumppaniaan, riippuvuusongelmat sekä taloudellisen hyödyn tavoittelu. Tutkimuksen tulosten perusteella rahan voidaan todeta olevan yleinen riidan aihe parisuhteissa, ja äärimmillään rahaa voidaan käyttää myös kumppanin vahingoittamisen välineenä. Rahakonfliktien ja taloudellisen väkivallan käsittely tulisikin ottaa systemaattisesti osaksi pariskuntien ja parisuhteessa elävien kanssa tehtävää auttamistyötä. Suomessa palvelu- ja oikeusjärjestelmä eivät nykyisellään vastaa taloudellista väkivaltaa kokeneiden tarpeisiin, joten nykyjärjestelmän puutteet tulisi kartoittaa ja asettaa ne kehittämistyön kohteeksi.

This thesis examines monetary conflicts and economic abuse in intimate relationships: which forms do conflicts over money and economic abuse take in relationships and what are the reasons and explanatory factors behind these phenomena. A social ecological framework is used to understand conflicts over money and economic abuse. Within this framework, factors affecting conflicts and economic abuse can be examined at three different levels: the environmental level, the individual level, and the level of interaction and practices in romantic relationships. The thesis consists of five studies, and it has been implemented using a mixed methods approach. The research material includes the European Social Survey data from 2004, 18 focused individual interviews of parents with young children, as well as previous studies. The methods of analysis used in the studies cover multilevel logistic regression analysis, ordinal logistic regression analysis, material-based and theory-guided analysis, theory-bound content analysis, and an integrative literature review. The results show that monetary conflicts take various forms in intimate relationships. Conflicts over money can be examined on a continuum, and in this thesis they are placed in four different categories: everyday disagreements, arguments over money, escalated conflicts, and economic abuse. Everyday disagreements do not have a long-term effect on the functionality of a relationship. However, sometimes couples experience heated arguments about money, and these arguments have a negative impact on personal wellbeing and the state of the relationship. If money-related conflicts escalate, they may begin to affect all interaction in a relationship instead of concerning a specific issue. Escalated situations entail recurrent hostile interaction between partners, and feelings of being insulted and an imbalance of power between partners are emphasized. Characteristics of economic abuse can also be identified in these situations. Economic abuse is the ultimate form of monetary conflict, and it cannot be defined as arguing. One of the partners knowingly chooses to harm the other partner through money. Economic abuse can mean limiting and interfering with the other partner's participation in the labor market, controlling the use of money, or financial exploitation. Economic abuse can also occur after a couple has separated. It should be noted that economic abuse does not always include a visible conflict between partners. Stealing, for instance, can occur without the victim realizing what is taking place. Therefore, the concepts of economic abuse and monetary conflict are both overlapping and separate. Based on the results of this thesis and the social ecological approach used, the reasons for monetary conflicts and economic abuse and the factors explaining them can be traced to the environment , the interaction and practices present in relationships, and the characteristics and experiences of individuals. Monetary conflicts can be caused by lack of money, differing approaches to consumption, and other similar financial situations. However, many other factors also affect conflicts over money. Previous experiences and feeling that the family's division of labor is unfair are among these factors. Economic abuse may stem from an individual's desire to control and harm his or her partner, addiction-related problems, or the attempt to gain economic benefit. The results indicate that money is a common cause of conflicts in intimate relationships. In extreme cases, people may even use money to harm their partner. Consequently, counseling covering monetary conflicts and economic abuse should be systematically included in the services available to couples and individuals in romantic relationships. Currently, Finland's service system and legal system do not meet the needs of people who have experienced economic abuse. The defects of the systems should therefore be mapped and targets set to improve the situation.