Alzheimerin taudin muistimerkkiaineiden käyttö Tyksin neurologisella muistipoliklinikalla 2010–2017 - Lehmuskoski, Ronja (My University, 2024)
Tutkimuksessa tarkasteltiin Alzheimerin taudin diagnoosipolkua Turun yliopistollisen keskussairaalan (Tyksin) neurologisella muistipoliklinikalla tilanteissa, joissa tehtiin selkäydinnesteen muistimerkkiainetutkimus. Rekisteritutkimuksen aineisto koostuu potilaista, joilta Tyksissä vuosina 2010-2017 tutkittiin selkäydinnesteen muistimerkkiaineet (N=384). Sairauskertomusjärjestelmästä kerättiin tiedot muistisairauksien riskitekijöistä sekä tulokset muistisairauksien diagnostisista tutkimuksista. Lopullisen diagnoosin mukaisia ryhmiä vertailtiin. Tutkituista 143/384 (37 %) sai Alzheimerin taudin diagnoosin. Alzheimerin taudin diagnoosin saaneilla kaikki selkäydinnesteen merkkiaineet olivat vain harvoin normaalit (P<0.01). Aivojen magneettikuvauksesta arvioitu hippokampusatrofia erotti myös Alzheimerin taudin hyvin etenkin ei-neurodegeneratiivisista sairauksista (P<0.01). Tutkimuksen tulokset vahvistavat aiempaa tietoa selkäydinnesteen muistimerkkiainetutkimusten käytöstä ja sovellettavuudesta. Tärkein muistimarkkeritutkimuksella saavutettava hyöty on erottelussa Alzheimerin taudin ja otsaohimolohkodementian sekä degeneratiivisiin sairauksiin liittymättömien, koettujen muistioireiden välillä.
Keywords: alzheimerin tauti, muistisairaus, selkäydinnestenäyte,