Rahoitusvaihtoehdot startup-yrityksen kehityksen tukena - Mäkelä, Tiitus (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan startup-yritysten rahoitusvaihtoehtoja suhteessa niiden kehitysvaiheisiin ja rahoituskierroksiin. Tutkimuksen tavoitteena on yhdistää elinkaarimallin ja rahoituskierrosten käsitteet, jotta voidaan selvittää, millaisia tarpeita startup-yrityksillä on niiden eri elinkaarivaiheissa ja miten rahoituslähteet tukevat näitä tarpeita. Käsiteanalyyttisellä menetelmällä tutkitaan rahoitukseen liittyviä kysymyksiä sekä rahoituslähteiden tarjoamia hyötyjä ja haittoja. Tutkielman keskiössä on startup-yritysten elinkaari, joka jakautuu neljään vaiheeseen; perustamis-, käynnistys-, skaalaus- ja exit-vaihe. Näissä vaiheissa yrityksen tavoitteet ja haasteet vaihtelevat merkittävästi, ja rahoituslähteiden rooli muuttuu yrityksen kasvaessa ja kehittyessä. Tutkielmassa on käsitelty elinkaaren yhteyttä rahoituskierroksiin ja lopulta rahoitusvaihtoehtoihin. Tutkimus osoittaa, että startup-yritysten menestyksen kannalta on kriittistä valita oikeat rahoituslähteet, jotka vastaavat startup-yrityksen tarpeisiin ja tavoitteisiin. Rahoituslähteillä ei ole ainoastaan suora taloudellinen vaikutus, vaan rahoitusvaihtoehdoilla on myös strateginen merkitys yrityksen pitkän aikavälin kasvun ja kestävyyden kannalta. Jatkotutkimuksessa voidaan syventyä tiettyihin toimialoihin, alueellisiin erityispiirteisiin tai yksittäisten rahoituslähteiden vaikutuksiin startup-yritysten menestymisessä.
Keywords: startup, startup-yrityksen elinkaari, rahoituskierros