Halisten alueen asukkaiden luontosuhde ja tärkeät lähiluontokohteet ikäluokittain tarkasteltuna - Leksis, Inkeri (My University, 2025)
Lähiluonto on suomalaisille yksi tärkeimmistä vapaa-ajanviettopaikoista. Lähiluonnon virkistyskäyttötapoja ovat esimerkiksi erilaiset fyysiset aktiviteetit, luonnossa oleskelu yksin tai seurassa, arjesta palautuminen, luonnonvarojen hyödyntäminen ja luontokokemusten hakeminen. Lähiluonnon virkistyskäytöllä on monia positiivisia vaikutuksia hyvinvointiin niin yksilön kuin yhteiskunnankin tasolla. Luontoarvot voivat olla erilaisin perustein luontoon liitettäviä arvoja, jotka voivat määrittää ihmisen luontosuhdetta sekä vaikuttaa luonnon käyttötapoihin. Tämän tutkimuksen tavoitteena on tarkastella Halisten kaupunginosan asukkaiden lähiluontoon liittämiä arvoja ja vertailla niitä ikäryhmittäin. Lisäksi tarkastellaan, millaisille alueille asukkaiden ilmoittamat tärkeimmät luontokohteet sijoittuvat ja esiintyykö niissä eroja eri ikäryhmien välillä. Halinen tarjoaa hyvät lähtökohdat tarkastella lähiluontoon liitettäviä arvoja, sillä asutuksen lisäksi alueella on runsaasti virkistyskäyttöön soveltuvia metsä- ja peltoalueita. Tutkimuksen pääaineistona käytän Turun yliopiston Urban Biodiversity Parks -hankkeen tutkijoiden keräämää karttakyselyaineistoa syksyltä 2024. Kyselyssä Halisten alueella asuvat vastaajat ovat arvioineet lähiluontoon liittämiään arvoja sekä merkinneet kartalle itselleen tärkeitä kohteita asuinalueensa lähiluonnossa. Luontoarvoja analysoidaan ja tarkastellaan ristiintaulukoimalla, kun muuttujina ovat ikä ja kuinka tärkeäksi vastaaja kokee luontoarvot asteikolla 0 (ei lainkaan tärkeää) – 4 (hyvin tärkeää). Asukkaille tärkeiden lähiluontokohteiden jakautumista eri ympäristöihin tarkastellaan visuaalisesti Corine maanpeite 2018 -aineiston avulla. Tämän tutkimuksen perusteella Halisten alueen asukkaiden joukossa vanhempiin ikäryhmiin kuuluvat vastaajat pitävät lähiluontoon liitettäviä arvoja tärkeämpinä kuin nuorempiin ikäryhmiin kuuluvat vastaajat. Lisäksi tärkeimmiksi koetuissa luontoarvoissa on vaihtelua eri ikäryhmien välillä. Luontoon liitettävien esteettisten ja ekologisten arvojen koetaan olevan tärkeitä tai hyvin tärkeitä kaikissa ikäryhmissä. Paikkatietoaineiston visuaalisen tarkastelun perusteella tärkeimmissä lähiluontokohteissa ei ole huomattavia eroja eri ikäisten vastaajien välillä. Suurin osa tärkeistä lähiluontokohteista sijoittuu metsäisille tai harvapuustoisille alueille kaikissa ikäryhmissä.
Keywords: lähiluonto, luontosuhde, luonnon virkistyskäyttö, luontoarvot