Energiankeräys ja sen hyödyntäminen langattomissa sensoriverkoissa - Keskitalo, Vesa (My University, 2021)
Langattomien sensoriverkkojen lukumäärä on kasvanut nopeasti erityisesti esineiden internetin yleistymisen myötä. Langattomat sensoriverkot koostuvat sensoriyksiköistä, jotka ovat tyypillisesti paristo- tai akkukäyttöisiä laitteita, jotka suorittavat mittauksia ympäristöstään ja lähettävät mittausdatan langattomasti esimerkiksi pilvipalveluun. Paristojen ja akkujen käyttöikä on rajallinen, minkä vuoksi ne on ladattava tai vaihdettava uusiin määräajoin. Suurissa sensoriverkoissa voi olla useita tuhansia sensoriyksikköjä, jolloin energianlähteen vaihto on erittäin työlästä. Yksi ratkaisu tähän ongelmaan on käyttää energiankeräystä sensoriyksiköiden energianlähteenä. Paristojen tai akkujen sijaan sensoriyksikön tarvitsema energia kerättäisiin ympäristöstä, jolloin sensoriyksikkö voisi olla omavarainen energian suhteen. Energiankeräys mahdollistaisi sensoriyksikön, jonka käyttöikä voisi olla teoriassa rajaton ja huoltotarve matala. Diplomityössä selvitetään energiankeräyksen teoria eri energianlähteille. Tämän lisäksi tutkitaan tyypillisten sensoriyksiköiden energiankulutusta ja sitä, paljonko energiaa on mahdollista kerätä eri energianlähteistä. Tutkimus keskittyy erityisesti energian keräykseen kasvihuoneympäristössä.
Keywords: energiankeräys, energian harvestointi, langattomat sensoriverkot, energiatehokkuus, energiankulutus, energian hallinta, energian varastointi, kasvihuone