Yliopisto-opettajien työhyvinvointi : haasteet päivittäisessä työssä, opetuksen ja tutkimuksen suhde sekä näiden vaikutus työhyvinvointiin - Löppönen, Martta; Willberg, Pia (My University, 2020)
Tämän tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten yliopisto-opettajat voivat työssään ja millaisia haasteita he kokevat päivittäisessä työssään sekä millaisia työhyvinvoinnin edistämisen ja työn aiheuttaman stressin ehkäisyn keinoja yliopisto-opettajat käyttävät. Tavoitteena oli selvittää myös, millainen on yliopisto-opettajan opetuksen ja tutkimuksen suhde sekä tutkia vaikuttaako, opetuksen ja tutkimuksen välinen suhde yliopisto-opettajien työhyvinvointiin. Aineistona toimi HowUTeach-projektin yhteydessä tehdyt haastattelut, joista tähän tutkimukseen käytettiin kymmenen yliopisto-opettajan vastauksia. Tutkimuksen tuloksissa ilmeni, että yliopisto-opettajat voivat pääsääntöisesti hyvin töissään. Tutkimuksen ja opetuksen suhde työhyvinvointiin ei ollut yksiselitteinen, mutta kuitenkin oli nähtävissä viitteitä, että tutkimuksen ja opetuksen välinen suhde tuki yliopisto-opettajan työhyvinvointia. Tutkimuksen mukaan yliopisto-opettajista yli puolet koki riittämättömyyden tunnetta päivittäisessä työssään ja lisäksi hieman alle puolet koki riittämättömyyden tunteita tilanteissa, jotka liittyvät kanssakäymiseen opiskelijoiden kanssa. Osa yliopisto-opettajista koki myös työmäärän liian suureksi. Yliopisto-opettajista lähes puolet nosti esiin myös liikunnan sekä muiden harrastusten tärkeyden. Yliopisto-opettajat nimesivät tutkimuksessa myös keinoja, joilla he voivat edistää työhyvinvointiaan ja ehkäistä työn aiheuttamaa stressiä. Yliopisto-opettajista lähes puolet nosti esiin myös armollisuuden itseään kohtaan. Tutkimuksen tulokset olivat samansuuntaisia aiemman tutkimuksen kanssa, mutta esimerkiksi työhyvinvoinnin haasteet eivät nousseet yhtä voimakkaasti esiin kuin aiemmassa tutkimuksessa.
Keywords: työhyvinvointi, opetuksen ja tutkimuksen suhde, yliopisto, yliopisto-opettajat, HowUTeach