Digitaalisten terveyspalvelujen käyttö, käyttäjät, tuotanto ja vaikuttavuus : Esiselvitys - Haaga, Tapio (Sosiaali- ja terveysministeriö, 2025)
Viime vuosina terveydenhuollon digitaaliset palvelut ovat merkittävästi yleistyneet. Digiklinikat ja digitaaliset sote-keskukset ovat eräs osa tätä murrosta. Niille on tyypillistä laajat aukioloajat ja erittäin nopea pääsy terveydenhuollon ammattilaiselle. Etäpalveluihin liittyy sekä suuria toiveita että vahvoja epäilyksiä.
Käynnistämme tutkimushankkeeen, joka tutkii digitaalisten terveyspalvelujen käyttöä, käyttäjiä, tuotantoa ja vaikuttavuutta. Siinä on kolme kärkeä: 1) aiempaa laajempi, tarkempi ja ajantasaisempi aineistopohja mahdollistamaan digipalveluja koskeva kuvaileva ja kokeellinen tutkimus, 2) havaintoaineistoihin perustuva kuvaileva ja syy-seuraussuhteita arvioiva tutkimusagenda sekä 3) pyrkimys toteuttaa hyvinvointialueiden kanssa yhteistyössä uusien digipalvelujen vaikuttavuutta arvioiva satunnaistettu kokeilu tai kokeiluja. Läpileikkaava teema on sidosryhmien (erit. hyvinvointialueet) tietotarpeiden huomioiminen.
Tässä esiselvityksessä havainnollistamme erityisesti kokeilutoiminnan mahdollisuuksia ja rajoja ja teemme kokeiluihin liittyvää taustatyötä (erit. voimalaskelmat). Nähdäksemme paras todennäköisyys saada uskottavimpia vaikuttavuusarvioita on, jos yhdellä tai useammalla hyvinvointialueella toteutettaisiin noin vuoden kestävä laajamittainen satunnaistettu kokeilu, jossa osalle väestöstä tarjottaisiin määräajaksi mahdollisuus käyttää julkisen terveydenhuollon digitaalista sote-keskusta maksutta. Eräs potentiaalinen päätutkimuskysymys olisi, vähentääkö digipalvelujen käyttö kivijalkapalveluiden käyttöä yksilötasolla.