Arkista ruokaa vai julkista terveyttä : Suomalaisten muuttuva käsitys terveellisestä ruokavaliosta Kotilieden sivuilla 1960- ja 1970-luvuilla - Lindsten, Sivi (My University, 2023)
Tässä pro gradu -tutkielmassa tutkin, miten suomalaisten käsitykset terveellisestä ruokavaliosta ovat muuttuneet 1960-luvun alusta 1970-luvun loppuun. Aineistonani käytän vuosien 1960–1979 Kotiliesi-lehtiä sekä aikakauden ravitsemussuosituksia ja tutkimuskirjallisuutta. Metodinani olen käyttänyt pääasiassa lähilukua, jota olen helpottanut rajaamalla ja asiasanoittamalla aineistoa, joka mahdollisti keskittymisen yksittäisiin ilmiöihin. Kyseisenä aikakautena suomalaisessa yhteiskunnassa tapahtui useita merkittäviä muutoksia, jotka heijastuivat myös kansanterveyteen ja ruokakulttuuriin. Tarkastelen terveellisen ruoan käsitystä kahdesta näkökulmasta. Ensin käsittelen sitä yleisenä pidetyn tavallisen ruokavalion osalta. Tässä osiossa käsittelen erilaisia ravitsemusmalleja ja - suosituksia sekä erilaisia ravintoaineryhmiä eli vitamiineja, kivennäisaineita, rasvoja, maitotuotteita, sokereita, lihoja, kasviksia ja viljatuotteita. Toiseksi käsittelen terveellistä ruokavaliota terveysongelmien ja erityisruokavalioiden kautta. Esiin nousivat ylipaino, diabetes, keliakia, laktoosi-intoleranssi, allergiat, suolistosairaudet, sydän- ja verisuonielimistön sairaudet sekä kasvisruokavalio. Tutkimuksessani kävi ilmi, että suomalaisten ruokavalio on tuolloin muuttunut monella tapaa suhteessa aiempaan ja tätä vastaan tehtiin runsaasti terveysvalistusta. Esimerkiksi rasvojen, sokerin ja vaaleiden viljojen kulutus oli 1960-luvulla lisääntynyt, mutta 70-luvulla ruokavalio oli jo monipuolistunut ja terveellisempiäkin vaihtoehtoja, kuten monipuolisia kasviksia tuli laajemmin osaksi yleistä ruokavaliota. Syynä näihin muutoksiin ovat pääasiassa olleet elintason nousu ja kansainvälistyminen. Ymmärrys sairauksien ruokavaliohoidosta kehittyi tutkimusaikani, mutta käsitykset olivat vielä hyvin erilaisia kuin 2020-luvulla. Vaikka yksilöllisiä ruokavalioita jo tunnettiinkin, olivat ne yhä poikkeuksellinen ilmiö ja erityisruokavalioiden mukaan elämisestä oli rajallisesti tietoa saatavilla. Kaiken kaikkiaan ruoka oli paitsi yksilön myös yhteiskunnan asia.
Keywords: 1960-luku, 1970-luku, elintaso, erityisruokavaliot, historia, kotiliesi, kulttuurihistoria, ravinto, ravintoaineet, ravitsemushoito, ravitsemuspolitiikka, ravitsemussuositukset, ruokahistoria, ruokakulttuuri, ruokatottumukset, ruokavaliot, Suomen historia, terveys