Yritysvastuun ja taloudellisen suoriutumisen yhteys muotialan yrityksissä : Empiirinen tutkimus Pohjois-Amerikan, Euroopan ja Aasian markkinoilta vuosilta 2017–2021 - Virolainen, Aino (My University, 2023)
Yritysvastuu on aihe, joka on viime vuosina saanut paljon huomiota niin akateemisessa tutkimuksessa kuin mediassakin. Erityisen paljon mediassa on noussut viime vuosina esiin muotialan ongelmat yritysvastuussa. Muotiala on yksi maailman saastuttavimmista aloista, johtuen tuotannossa syntyvistä haitallisista kemikaaleista sekä valtavista määristä resursseja, joita vaatteiden tuotannossa käytetään. Nykypäivänä, kun muodin kuluttajat ovat tietoisempia alan ongelmista, vastuullisuudesta on tullut osa yhä useamman yrityksen strategiaa. Ennen vastuullisuutta ajateltiin yrityksissä kulueränä ilman varsinaisia hyötyjä, mutta esimerkiksi kestävän muodin trendin kasvaessa tätä ajattelutapaa on alettu haastamaan, ja vastuullisuuden mahdolliset hyödyt myös taloudellisen suoriutumisen kannalta on huomattu. Tässä tutkielmassa tavoitteena oli selvittää, onko yritysvastuun ja yrityksen taloudellisen suoriutumisen välillä yhteyttä muotialan yrityksissä. Lisäksi haluttiin selvittää, onko yritysvastuun eri ulottuvuuksilla (ympäristö, sosiaalinen ja hallinto) yhteyttä taloudelliseen suoriutumiseen. Tutkimuksessa käytettiin nomoteettista tutkimusotetta, eli tutkimus oli siis luonteeltaan deskriptiivinen ja empiirinen. Yritysvastuun ja taloudellisen suoriutumisen välistä yhteyttä tarkasteltiin empiirisessä osiossa regressioanalyysin avulla. Aineisto haettiin Refinitivin Eikon-tietokannasta. Tutkimuksen kohteena olivat vuosina 2017–2021 Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa toimineet muotialan yritykset. Yritysvastuuta tarkasteltiin tutkimuksessa kokonaisuutena, ja myös jaoteltuna hallintotapaan, sosiaaliseen ja ympäristövastuuseen. Yritysten vastuullisuutta mitattiin tietokannasta saaduilla ESG-pisteillä. Taloudellista suoriutumista kuvaaviksi muuttujiksi valittiin aiempiin tutkimuksiin perustuen koko pääoman tuottoaste (ROA) ja oman pääoman tuottoaste (ROE). Tutkielman pääregressioissa tutkittiin yritysvastuun kokonaispisteiden yhteyttä taloudellista suoriutumista kuvaaviin muuttujiin. Pääregressioiden tuloksista nähtiin, että yritysvastuun kokonaispisteillä on positiivinen ja tilastollisesti merkitsevä yhteys sekä koko pääoman tuottoasteeseen että oman pääoman tuottoasteeseen. Eri ulottuvuuksien yhteyttä taloudelliseen suoriutumiseen tutkittiin lisäanalyysien avulla. Jokaisella yritysvastuun ulottuvuudella havaittiin olevan tilastollisesti merkitsevä positiivinen yhteys taloudellista suoriutumista kuvaaviin muuttujiin, kun niitä tarkasteltiin erillisissä regressiomalleissa. Kun kaikkia ulottuvuuksia tarkasteltiin samassa mallissa, vain hallintotapa sai tilastollisesti merkitsevän regressiokertoimen. Regressioanalyysistä saatujen tulosten perusteella todettiin, että vastuullisemmin toimivat muotialan yritykset suoriutuvat myös taloudellisesti paremmin. Kaikissa yritysvastuun ulottuvuuksissa parempi suoriutuminen on yhteydessä myös parempaan taloudelliseen suoriutumiseen. Hallintotavan ulottuvuus nousi kuitenkin merkityksellisemmäksi taloudelliseen suoriutumiseen vaikuttavista tekijöistä. Aiemman kirjallisuuden ja tutkimusten perusteella todettiin, että yhteyden taustalla on useampia tekijöitä. Yritysvastuu voi parantaa taloudellista suoriutumista riskienhallinnan, tuottavuuden, kustannussäästöjen, sidosryhmien lisääntyneen kiinnostuksen ja uusien liiketoimintamahdollisuuksien kautta. On myös mahdollista, että suhde on kaksisuuntainen, ja kannattavammat yritykset toimivat vastuullisemmin, koska niillä on enemmän resursseja vastuulliseen toimintaan.
Keywords: yritysvastuu, taloudellinen suoriutuminen, kannattavuus, muotiala