Tietokoneohjelmat – jakelutavan suhde levitysoikeuden raukeamiseen - Mikonaho, Miika (My University, 2023)
Tässä tutkielmassa tarkastellaan tekijänoikeuslakiin perustuvien taloudellisten yksinoikeuksien ulottuvuutta tietokoneohjelmien vaihdannassa. Tekijänoikeudellisen sääntelyn merkitys on kasvanut taloudellisessa toiminnassa ja sopimustoiminnassa viimeisten vuosikymmenten aikana. Yhtenä syynä on aineettomien arvojen korostuminen suhteessa aineellisiin hyödykkeisiin. Taloudellisten yksinoikeuksien tarkoituksena on mahdollistaa suojatun teoksen taloudellinen hyödyntäminen. Toisaalta yksinoikeuksien ulottuvuutta on tarve rajoittaa, jottei niillä olisi markkinoiden toimintaan kielteisiä ja monopolisoivia vaikutuksia. Taloudellisten yksinoikeuksien rajoitukset kohdistuvat sekä levitysoikeuteen että kappaleen valmistusoikeuteen. Instrumentti, jolla taloudellisia oikeuksia hyödynnetään, on sopimus. Yksinoikeuksien ulottuvuuteen vaikuttaa merkittävästi se, mistä sopimusosapuolten voidaan katsoa sopineen. Ohjelmistotoimittajien tavoitteena on perinteisesti ollut tietokoneohjelmiensa vaihdannan mahdollisimman laaja kontrollointi, mihin on pyritty vaikuttamaan sopimuskäytännöllä. Toinen tapa on jakelumuotojen tekninen toteutus. Tietokoneohjelmien jakelun eri teknisillä toteutustavoilla on ollut vaikutusta siihen, miten yksinoikeuksien ulottuvuutta on tulkittu. Sopimusten ja teknisten toteutusmuotojen vaikutuksia taloudellisten oikeuksien ulottuvuuteen on jouduttu linjaamaan sekä kotimaisessa että EU-tasoisessa oikeuskäytännössä. Ohjelmistotoimialan keskeinen ominaispiirre on nopea kehitys. Suurimpia viimeaikaisia trendimuutoksia toimialalla ovat olleet jakelun digitalisoituminen ja siirtymä palvelumuotoisiin toimituksiin. Tämän tutkielman tarkoituksena on kuvata ohjelmistoalan jakelutapojen nopean kehityksen tuomia muutospaineita tekijänoikeussääntelyyn ja sen oppeihin. Tietokoneohjelmien sisältyminen tekijänoikeudelliseen sääntelykehikkoon ei ole tapahtunut täysin ongelmattomasti ja siksi niitä varten on syntynyt erityinen tekijänoikeudellinen sääntely suhteessa muihin teoslajeihin. Teknologinen kehitys on vaikuttanut olennaisesti ohjelmistotoimittajien mahdollisuuksiin vaikuttaa vaihdannan kontrollointiin. Taloudellisten yksinoikeuksien rajoittamista koskevia oppeja on viety hyvin pitkälle ja ne ovat onnistuneet kulkemaan kehityksen mukana. Kuitenkin viimeisimmän trendimuutoksen myötä ohjelmistotoimittajat ovat teknisin keinoin onnistuneet irtaantumaan jälkimarkkinoita suosivista taloudellisten yksinoikeuksien rajoituksista.
Keywords: Tietokoneohjelma, Tekijänoikeus, Levitysoikeuden raukeaminen