Mainosarvon vaikutus ostoaikeisiin muotibrändin sosiaalisessa mediassa - Blomstedt, Jasmin (My University, 2025)
Tässä tutkielmassa tutkittiin mainosarvoa suomalaisten muotibrändien sosiaalisessa mediassa ja sen vaikutusta kuluttajien ostoaikeisiin. Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää kahden tutkimuskysymyksen avulla, miten mainosarvo ilmenee muotibrändien Instagram-julkaisuissa ja sponsoroiduissa mainoksissa, ja millainen vaikutus tällä on muodin kuluttajien ostoaikeisiin. Erityisesti tarkasteltiin julkaisujen visuaalista ja tarinallista sisältöä mainosarvon seitsemän ulottuvuuden kautta, jotka olivat muotialan kannalta relevantteja. Tutkimus toteutettiin monimenetelmällisellä tutkimusotteella, joka painottui laadulliseen tutkimukseen. Menetelminä käytettiin sisällönanalyysiä ja teemahaastatteluja. Aineisto koostui muotibrändien Instagram-mainoksista sekä kuuden muodin kuluttajan haastattelusta. Tutkimustulokset osoittavat, että korkean mainosarvon omaavat mainokset vaikuttavat voimakkaammin brändimielikuvaan, suositteluun ja ostoaikeisiin. Informatiivisuus ja uskottavuus luovat perustan mainosarvolle, kun taas tarinallisuus, visuaalinen laatu, ainutlaatuisuus ja sosiaalinen arvo vahvistavat kiinnostusta ja samaistumista. Vastuullisuus vahvistaa positiivista brändimielikuvaa, mutta ei yksinään kasvata ostoaikeita. Ostoaikeita lisäävät erityisesti alennukset, tuttu brändi ja selkeä informaatio. Tulokset vahvistavat, että muotibrändien Instagram-mainosten mainosarvo rakentuu moniulotteisesti. Johtopäätöksenä todetaan, että muotibrändien tulisi panostaa tarinallisuuteen ja informatiivisuuteen, sillä tunteet, samaistuminen ja ostopolun helppous sosiaalisessa mediassa ovat keskeisiä tekijöitä kuluttajien ostopäätöksessä. Tunteiden merkitys korostuu tutkimuksessa, koska ne vahvistavat sitoutumista brändiin, jonka avulla voidaan vähentää mainonnan välttelyä.
Keywords: sosiaalisen median markkinointi, sosiaalinen media, mainosarvo, asenne mainontaa kohtaan, muotiala