"Korkeampi maailman järjestys vaatii." : Tolstoilaisuus ja henkilöhahmojen valinnanvapaus Arvid Järnefeltin teoksessa Ihmiskohtaloja (1895) - Taskila, Iida (My University, 2024)
Kandidaatintutkielmassani tutkin Arvid Järnefeltin teosta Ihmiskohtaloja (1895). Analysoin teoksen tolstoilaisuutta sen henkilöhahmojen tyypillisyyden sekä kertojan käyttämän ironian kautta. Lisäksi tarkastelen sitä, minkälaista hahmojen valinnanvapaus on teoksen maailmassa, 1800-luvun lopun Suomessa. Tutkielmani tarkoitus on syventää Ihmiskohtaloista aiemmin tehtyä analyysia, sekä tuottaa tietoa teoksen henkilöhahmoista. Vertailen tutkielmassani henkilöhahmojen edustamia ihmistyyppejä suoraan tolstoilaiseen maailmankatsomukseen, jonka tiimoilta viittaan tolstoilaisuudesta kattavasti kirjoittaneeseen Armo Nokkalaan. Hahmojen tyypillisyyden ja elämänkatsomusten analyysissa käytän hyväksi Pertti Karkaman aikaisempaa analyysia teoksesta. Vertailun lopputulemana on se, että tuhoutuvat henkilöhahmot edustavat tolstoilaisuuden kannalta paheksuttavia elämisen tapoja ja instituutioita. Kertojan käyttämää ironiaa tutkin ironiantutkija Toini Rahtun teksteihin nojaten. Totean kertojan puhuvan ironisesti henkilöhahmoistaan, ja tuovan täten etualalle hahmojen edustamien tyyppien ja elämänkatsomusten epäideaalisuutta. Tutkin henkilöhahmojen valinnanvapautta positiointiteorian keinoin. Teorian käytännön soveltamisessa nojaan Jyrki Pöysän sekä Luk van Langenhovin ja Rom Harrén artikkeleihin. Totean hahmoilla olevan jonkinlaista valinnanvapautta sen suhteen, minkälaisia positioita he elämässään omaksuvat. Näiden positioiden kautta hahmoilla on valinnanvapautta elämänsä suuntaan liittyen. Totean myös hahmojen valinnanvapauden olevan heidän synnynnäisten ja yhteiskunnallisten rooliensa rajoittamaa, minkä vuoksi tuhoutuvien henkilöhahmojen tuho ei ilmene pelkästään henkilöhahmojen itsensä, vaan myös heitä vangitsevan maailmanjärjestyksen ja yhteiskunnan kritiikkinä.
Keywords: Arvid Järnefelt, tolstoilaisuus, positiointiteoria, henkilöhahmo, Ihmiskohtaloja