Fennoskandia osana Itä-Euroopan kratonia : Syntyhistoria ja litologia - Soininen, Lauri (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa luodaan kokonaiskatsaus Itä-Euroopan kratonin geologisiin piirteisin ja sen syntyhistoriaan tieteellisen kirjallisuuden pohjalta, pitäen kuitenkin fokus Fennoskandiassa. Itä-Euroopan kratoni (EEC) on geologinen alue, joka sijaitsee Itä- ja Pohjois-Euroopassa ja se jakautuu kolmeen osaan: Fennoskandiaan, Volgo-Uraliaan ja Sarmatiaan. Alueita käsitellään omissa pääkappaleissaan. Ensimmäisessä alakappaleessa kuvataan kunkin alueen litologiaa, eli kivilajikoostumusta ja geologisia rakenteita. Fennoskandian geologisesta kehityksestä on ollut saatavilla eniten materiaalia, joten sen muodostumista on käsitelty yksittäinen geologinen ajanjakso kerrallaan. Volgo-Uraliaa ja Sarmatiaa koskevaa tutkimustietoa on vähemmän saatavilla, jonka vuoksi niiden kehityshistoriaa ja litologiaa on tarkasteltu vähemmän. Toisessa alakappaleessa käsitellään kunkin alueen kehityshistoriaa. Tutkielman lopussa on yhteenveto koko kratonin osalta edellä mainituista asioista.
Keywords: Itä-Euroopan kratoni, kratoni, Sarmatia, Volgo-Uralia, Fennoskandia