Internet-hakujen alueellinen ja ajallinen vaihtelu suden levinneisyyden muuttuessa Suomessa vuosina 2017–2024 - Tupala, Vilma (My University, 2025)
Susi on herättänyt pitkään voimakkaita tunteita ja konflikteja Suomessa, ja sen kannan kehitykseen ovat vaikuttaneet niin metsästys ja salametsästys kuin suojelupolitiikka. Viime vuosikymmeninä susikanta on vahvistunut ja levinnyt uusille alueille, mikä on lisännyt myös ihmisten kiinnostusta lajia kohtaan. Digitalisaation myötä tämä kiinnostus näkyy yhä enemmän internetissä ja sosiaalisen median kanavissa, joissa yksittäiset havainnot ja uutistapahtumat voivat nopeasti herättää huomiota. Tällöin herännyt kiinnostus voi näkyä ihmisten tiedontarpeena, jota on mahdollista tarkastella internet-hakujen avulla. Tässä tutkimuksessa tarkasteltiin, miten susireviirien määrän ja levinneisyyden muutokset näkyvät kansalaisten internet-hakukäyttäytymisessä Suomessa vuosina 2017–2024. Tavoitteena oli selvittää, ovatko susireviirien vuotuiset kokonaismäärät tai niiden vuosittaiset muutokset yhteydessä Google-hakujen määriin sekä vaihteleeko tämä yhteys alueittain. Aineistona käytettiin Luonnonvarakeskuksen susireviiritietoja sekä Google Trends -palvelun tarjoamia suhteellisia vuotuisia internet-hakumääriä. Yhteyksiä tarkasteltiin lineaarisen regressioanalyysin avulla valtakunnallisella ja maakuntatasolla. Tulokset osoittivat, että susireviirien kokonaismäärän kasvu ei ollut suoraviivaisesti yhteydessä internet-hakuihin. Valtakunnallisella tasolla lineaarinen regressio tuotti heikon yhteyden, eikä reviirien vuotuinen kokonaismäärä selittänyt hakumäärien vaihtelua. Sen sijaan reviirien vuosittaiset muutokset selittivät kiinnostusta paremmin, ja selitysaste oli selvästi suurempi kuin kokonaismääriä tarkasteltaessa. Äkilliset reviirimäärien nousut näyttivät lisäävän hakujen määrää, mutta yhteys vaihteli huomattavasti alueittain eikä ollut useimmissa maakunnissa tilastollisesti merkitsevä. Yleisesti ottaen hakukiinnostus reagoi selkeämmin muutoksiin kuin tasaisesti kasvavaan reviirimäärään.
Keywords: Susi, Reviiri, Google Trends, Internet-haku