Lasten tehohoidon aikainen varhainen kuntoutus hoitohenkilökunnan kirjaamana : Retrospektiivinen asiakirja-analyysi - Tanhua, Mirva (My University, 2024)
Varhainen kuntoutus lasten tehohoidossa on kohtuullisen tuore aihe, toisin kuin aikuisten tehohoidossa, jossa sen hyödyt on todistettu olevan kiistattomat. Varhaisen kuntoutuksen on kuitenkin todettu olevan mahdollista ja turvallista totuttaa myös lapsitehopotilailla. Tässä tutkimuksessa perehdyttiin lasten varhaiseen kuntoutukseen yhden tehohoitoyksikön kautta. Tutkimus totutettiin retrospektiivisenä asiakirja-analyysina. Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata mitä lasten varhainen kuntoutus tehohoidon aikana on, sekä sitä miten eri ammattiryhmien työ näyttäytyy osana varhaista kuntoutusta. Laadullisen tutkimuksen avulla pyrittiin tulkitsemaan lasten varhaista kuntoutusta tehohoidon aikana ilmiönä, koska tutkimustietoa aiheesta on saatavilla niukasti. Tavoitteena oli tuotetun tiedon perusteella kehittää tutkittavan yksikön lasten tehohoidon aikaista varhaista kuntoutusta. Tutkimusaineistona toimi tehohoidon henkilökunnan potilasasiakirjamerkinnät kolmen kuukauden ajalta, jolloin tutkittavassa yksikössä oli käyttöönotettu uusi lasten varhaisen kuntoutuksen ohjelma. Yksikössä oli otettu käyttöön myös uusi Clinisoft -kirjausnäkymä, johon kuntoutuskirjaukset tehtiin. Aineisto koostui 117 potilaan potilasasiakirjamerkinnöistä, joiden analysointiin käytettiin sekä deduktiivista että induktiivista sisällönanalyysia. Varhainen kuntoutus on mahdollista ja turvallista toteuttaa lasten tehohoidossa. Tuloksissa voitiin osoittaa mistä eri kuntoisten lasten varhainen kuntoutus koostuu tehohoidon aikana. Analyysissä varhaisesta kuntoutuksesta muodostettiin neljä yläluokkaa kuvaamaan lapsen fyysistä toimintakykyä tehohoidossa. Nämä yläluokat olivat 1) passiivinen, 2) aktiivis-passiivinen, 3) aktiivis-avusteinen ja 4) toiminnallinen kuntoutus. Analyysissä löytyy kuvaus jokaisen yläluokan sisältämästä varhaisesta kuntoutuksesta ja sen toteutuksesta. Analyysin alaluokat muodostuivat näistä varhaisen kuntoutuksen toteutuksista. Aineisto osoittautui kuitenkin niukaksi ja vähäsanaisiseksi varhaisen kuntoutuksen osalta, varsinkin heikoimmassa fyysisessä kunnossa olevien potilaiden kuntoutusmerkinnät olivat hyvin vähäiset. Hoitohenkilökunnan kirjausten perusteella lasten varhainen kuntoutus tehohoidon aikana ei ole vielä sulautunut osaksi perushoitoa, kuten tutkimustiedon valossa olisi toivottavaa. Varhainen kuntoutus on kuitenkin rohkeasti otettu käyttöön lasten tehohoidossa ja varhaisen kuntoutuksen piiriin on otettu kaiken kuntoiset lapset.

The benefits of early rehabilitation in adult intensive care are well established, however, the benefits of early rehabilitation in the context of pediatric intensive care is still an emerging area of study. Nevertheless, evidence suggests that early rehabilitation is both feasible and safe in pediatric intensive care. This study focused on early rehabilitation practices for children in one intensive care unit, using a retrospective document analysis. The aim of the study was to define what is meant by early rehabilitation of chil-dren in intensive care, including the role of different professional groups. In addition, the data gener-ated from this study aims to help develop early rehabilitation practices of the children in intensive care. The data for this study was the patient records kept by the staff over the three-month period within which the early pediatric rehabilitation program was initiated. The unit had intro-duced a new Clinisoft entry view specifically for the documentation of the rehabilitation of the pa-tients. The data consisted of medical records of 117 patients, which were analyzed using both deduc-tive and inductive content analysis methods. The study shows that early rehabilitation is both possible and safe in pediatric intensive care settings. The results showed how early rehabilitation can be adapted to children of different fitness levels. In the analysis, four subcategories of early rehabilitation were created to describe the physical functioning of the child in intensive care. These subcategories were 1) passive, 2) active-passive, 3) active-assisted and 4) functional rehabilitation. The analysis provides a description of the early reha-bilitation practices included in each subcategory and their practical implementation. Notably, there was limited date regarding early rehabilitation for children, especially for patients with the poorest physical condition. Despite the research and evidence supporting its benefits, early rehabilitation of children in intensive care has not yet been fully integrated into primary care. However, early rehabilitation has been introduced in pediatric intensive care and children of all fitness levels have been included in early rehabilitation.
Keywords: varhainen kuntoutus, lapset, tehohoito, kirjaaminen, early mobilization, children, pediatric intensive care unit, nursing records