Kohonnut verenpaine – Ihmisten ajatuksia - Löfberg, Teemu (My University, 2025)
Kohonnut verenpaine, joka tunnetaan kroonisena ollessaan myös verenpainetautina, on yksi merkittävimmistä kansanterveydellisistä uhkista maailmanlaajuisesti. Kohonnut verenpaine vaikuttaa merkittävästi sairastuvuuteen ja kuolleisuuteen, ja sen on arvioitu olevan suurin yksittäinen syy terveiden elinvuosien menetykseen. Suomessa verenpainetaudin hoitotasapainon suotuisa kehitys on pysähtynyt ja Terve Suomi 2023 -tutkimuksen mukaan hoitoa on tehostettava. Huolimatta objektiivisista mittausmenetelmistä, yksilöiden subjektiiviset käsitykset kohonneesta verenpaineesta vaihtelevat, mikä voi vaikuttaa hoitoon sitoutumiseen ja sen tehokkuuteen. Tämän opinnäytetyön tarkoituksena on kartoittaa viidenkymmenen (50) ihmisen käsitystä, mitä kohonnut verenpaine tarkoittaa. Vastauksien pohjalta tavoitteena on saada selville ihmisten ajatuksia liittyen kohonneeseen verenpaineeseen. Tutkimusmenetelmänä toimi haastattelu Turun kävelykadulla kahtena eri päivänä. Haastateltavilta kysyttiin termin ymmärtämisen lisäksi ikä ja sukupuoli, mikäli haastateltavat suostuivat kyseiset henkilötiedot kertomaan. Lisäksi tutkielmassa käsitellään verenpainetautia yleisesti kirjallisuuskatsauksen muodossa. Tutkimuksen perusteella voidaan päätellä, että tietoisuus kohonneesta verenpaineesta on yleisesti kohtalaisen hyvä. Tarkkojen raja-arvojen muistamisessa esiintyi haasteita. Hoitokeinoja osattiin mainita ja monella oli jonkinlainen käsitys termin merkityksestä ja tarkoituksesta. Hoitoon sitoutumista ajatellen tietoisuuden lisääminen kohonneesta verenpainetaudista olisi suotavaa ja suomalaiselle väestölle olisi hyvä korostaa kohonneen verenpaineen merkitystä kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Verenpainetautia sairastavien henkilöiden hoitoon sitoutumista ajatellen ja tietoisuutta lisätäksemme kattavampi haastattelu olisi suotavaa.
Keywords: Kohonnut verenpaine, Hypertensio