Ennakointi ja tulevat sukupolvet lainvalmistelun prosesseissa, instituutioissa ja käytännöissä - Airos Maija; Ahlqvist Toni; Knudsen Mikkel; Mutanen Anu; Rapeli Lauri; Schauman Jonas; Setälä Maija; Taylor Amos (Valtioneuvoston kanslia, 2022)
Kestävä kehitys ja sen tavoitteet edellyttävät ennakointitiedon entistä parempaa hyödyntämistä ja tulevien sukupolvien huomioimista lainsäädännössä. Kehittämistarpeet on tunnistettu monissa kehittyneissä demokratioissa, kuten Suomessa sekä kansainvälisissä ja ylikansallisissa organisaatioissa, kuten EU:ssa.
Raportissa tarkastellaan tulevaisuuden huomioivan päätöksenteon ja yhteiskunnallisen sääntelyn ongelmia monitieteisesti tulevaisuuden tutkimuksen, politiikan tutkimuksen ja oikeustieteen näkökulmasta. Raportissa analysoidaan tulevien sukupolvien asemaa ja oikeuksia, kartoitetaan ja vertaillaan ennakoinnin ja tulevien sukupolvien huomioimisen käytäntöjä eri konteksteissa sekä tarkastellaan ennakoinnin ja tulevien sukupolvien huomioimisen nykytilaa Suomessa.
Raportin tavoitteena on lisätä ymmärrystä siitä, miten tulevia sukupolvia voitaisiin huomioida lainvalmistelussa ja miten ennakointia voitaisiin hyödyntää nykyistä paremmin sääntelytarpeiden tunnistamisessa ja lainvalmistelussa. Raportti tarjoaa lukuisia konkreettisia kehittymisehdotuksia näihin kysymyksiin liittyen.
Selvitys toimii taustaselvityksenä hallituksen tulevaisuusselonteon toiselle osalle.