Juopotteleva jumala vai suojeleva supersankari? : Marvel-elokuvien välittämät kuvaukset Thorista verrattuna skandinaaviseen mytologiaan - Virtanen, Aada (My University, 2025)
Tutkielmassani käsittelen Marvelin Thor-elokuvien välittämää kuvaa supersankari Thorista verraten sitä skandinaavisen mytologian jumalhahmo Thoriin. Keskitän tutkimukseni Thorin ulkonäköön ja persoonaan, jumaluuteen sekä lähipiiriin. Tutkimusaineistonani toimivat elokuvat Thor (2011) ja Thor: The Dark World (2013) sekä skandinaavisen mytologian jumaltarustot. Vastaan adaptaatiotutkimuksen avulla kysymykseen siitä, millaista kuvaa Marvel välittää Thorista verrattuna skandinaaviseen mytologiaan. Näille kuvauksissa esiintyville eroille ja yhtäläisyyksille haen selityksiä muun muassa ylirajaisuuden, amerikkalaistamisen ja kaupallisuuden käsitteiden näkökulmista. Teoreettisena pohjana tutkimukselleni toimii Dudley Andrewn määrittelemät adaptaatiotutkimuksen muodot, lainaus ja risteytys, Linda Hutcheonin ontologinen muutos ja Jeremy Strongin toistuvan hahmon adaptaatio. Lainaus ja risteytys ovat tapoja määritellä muotoja, joilla tekijät hyödyntävät aiempia teoksia adaptaatioissaan. Ontologisella muutoksella viitataan historian henkilön muuttamiseen fiktiiviseksi ja toistuvan hahmon adaptaatiolla tietyn hahmon esiintymiseen uudelleen uusissa tarinoissa. Tarkastelen näitä käsitteitä suhteessa Thorista esitettyihin kuvauksiin elokuvissa sekä mytologioissa, ja analysoin niiden avulla, millaisin tavoin kuvaa Thorista rakennetaan. Tutkielmassa havaitsin, että Marvelin välittämät kuvaukset Thorista ovat kaunistellumpia skandinaaviseen mytologiaan verrattuna. Raa’an ja epäinhimillisen jumaluuden sijasta Marvel rakentaa Thorista kuvaa idolina ja supersankarina. Hahmosta on haluttu tehdä myyvämpi ja kaikille yleisöille saavutettavampi. Monet kulttuuriset sisällöt hahmon ympäriltä on rajattu pois, ja tilalle on tuotu sankariuden ja hyväntahtoisuuden korostamista. Toisaalta supersankarillekin sopivat piirteet, kuten päättäväisyys ja rohkeus ovat säilyneet sellaisinaan, mutta ne nousevat esiin erilaisissa tilanteissa.
Keywords: adaptaatio, Thor, skandinaavinen mytologia, ylirajaisuus, ontologinen muutos, toistuvan hahmon adaptaatio, risteytys