Kriisien vaikutus controllerin työhön - Viinikainen, Riikka (My University, 2021)
Vuoden 2020 alussa Covid19-virus julistettiin maanlaajuiseksi pandemiaksi. Virus on aiheuttanut maailmanlaajuisen kriisin, joka on vaikuttanut yrityksiin ja työntekijöihin ympäri maailmaa eri tavalla. Kriisi ja sen erilaisista vaikutuksista yrityksiin ja työntekijöihin, on noussut yleiseksi keskustelun aiheeksi sekä herättänyt eri alojen tutkijoiden mielenkiinnon. Controller on yrityksen taloushallinnon työntekijä, joka työnkuva ja laajuus vaihtelee paljon yrityksen maantieteellisen sijainnin, koon sekä toimialan mukaan. Työnkuvaan useasti kuuluu erilainen taloudellinen raportointi, valvonta ja analysointi. Pandemian aiheuttama kriisi on vaikuttanut maailman taloustilanteeseen sekä yksittäisten yritysten taloudelliseen tilanteeseen ja tätä kautta se on vaikuttanut myös controllereiden työhön. Kriisi on myös vaikuttanut paljon siihen, miten työtä tehdään ja mitkä ovat heidän tärkeimmät työtehtävät. Tämän tutkielman tarkoituksena on tuoda esille erilaisia tekijöitä, jotka ovat muuttuneet kuluneen vuoden aikana ja luoda kuva siitä, miten pandemian aiheuttama kriisi on vaikuttanut controllerin työhön ja mitä haasteita se on tuonut. Tutkimus tehdään laadullisena tutkimuksena, jonka empiirinen osuus on toteutettu puolistrukturoituina haastatteluina. Tutkielmassa haastatellaan kolmea eri alan controlleria ja selvitetään, miten kriisi on vaikuttanut heidän työhön. Teoreettinen tausta tutkielmassa on toteutettu käsiteanalyyttisena toimintatapana ja teoria on kerätty eri lähteistä ja olemassa olevista tutkimustuloksista. Teoreettinen tausta on jaettu kahteen pääalueeseen controllerin työhön sekä kriiseihin. Tutkimus osoitti, että Covid19-viruksen aiheuttama pandemia on vaikuttanut controllereiden työhön merkittävästi. Kriisi on vaikuttanut controllereihin eri tavoin työnkuvasta ja alasta riippuen, mutta samoja haasteita tuli esille kaikilla. Suurimpina haasteina vuoden aikana on nähty sähköisen kommunikoinnin haastavuus, ympäristön epävarmuus, työmäärän lisääntyminen sekä ajankäytönhallinnan ongelmat. Nämä olivat vuoden aikana esille nousseita haasteita ja ne ovat sellaisia, jotka vaikuttavat edelleen heidän joka päiväiseen työhön
Keywords: Controller, Covid19, kriisi