Monikulttuurisuus suomalaisessa varhaiskasvatuksessa : Monikulttuurisuuden jäsentyminen Varhaiskasvatuksen perusteissa 2022 sekä varhaiskasvatuksen ammattilaisten tulkinnoissa - Iisakkala, Aino (My University, 2026)
Kandidaatintutkielmassa tutkitaan sitä, kuinka monikulttuurisuus huomioidaan suomalaisessa varhaiskasvatuksessa käyttäen aineistona Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 - asiakirjaa sekä kahta varhaiskasvatuksen ammattilaisen haastattelua. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, miten varhaiskasvatuksen suunnitelmat ja toteutus huomioivat erilaisista kulttuurisista, kielellisistä ja etnisistä taustoista tulevia lapsia ja perheitä. Tutkimuksen aineistoina toimivat kaksi varhaiskasvatuksen ammattilaisen haastattelua, jotka nauhoitettiin ja litteroitiin. Toisena aineistona toimi Opetushallituksen julkaisu Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022. Tutkimus on aineistolähteinen, ja sen metodina käytettiin laadullista sisällönanalyysiä. Keskeisiä käsitteitä ovat monikulttuurisuus ja varhaiskasvatus. Tutkimuksen tuloksena monikulttuurisuus on nykypäivän varhaiskasvatuksessa osa arkipäivää. Monikulttuurisuus tuo mukanaan erilaisia haasteita ja mahdollisuuksia varhaiskasvatukseen. Nämä haasteet ja mahdollisuudet edellyttävät varhaiskasvatuksen ammattilaisilta vastaanottavaisuutta ja jatkuvaa oppimista. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 painottavat yhdenvertaisuutta sekä lapsen kielellisen ja kulttuurisen identiteetin tukemista. Tällaiset tavoitteet ilmenivät myös haastatteluissa, mikä kertoo valtakunnallisten linjausten tehokkuudesta ja toimivuudesta. Haastattelujen perusteellä kävi ilmi, että monikulttuurinen työote toteutuu arjen kohtaamisissa. Ammattilaisten vuorovaikutus huoltajien kanssa on merkittävä osa toimivan varhaiskasvatuksen järjestämistä. Ammattilaisten vuorovaikutus lasten kanssa, leikin tukeminen ja kielelliset ratkaisut rakentavat yhdenvertaista toimintaympäristöä. Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet 2022 tarjoaa toimintamallin varhaiskasvatuksen ammattilaisille, mutta sen toteutuminen vaatii näiltä ammattilaisilta jatkuvaa reflektiota. Tutkimuksen perusteella voidaan suositella, että varhaiskasvatuksen toteuttajat tarkastelisivat säännöllisesti monikulttuuristen, kielitietoisten ja kulttuuritietoisten käytäntöjen toteutumista ja kävisivät dialogia huoltajien kanssa yhdenvertaisen varhaiskasvatuksen toteutumiseksi.
Keywords: Monikulttuurisuus, varhaiskasvatus, kielitietoisuus, kulttuuritietoisuus, inklusiivisuus, yhdenvertaisuus