Ensihoitajien työhyvinvointi -systemoitu katsaus - Gröhn, Elena; Metsälä, Eija (Finland, 2026)
Tutkimuksen tarkoitus: Tutkimuksen tarkoituksena oli kuvata ensihoitajien työhyvinvointiin yhteydessä olevia tekijöitä. Tavoitteena oli löytää keinoja työhyvinvoinnin parantamiseen ja työhyvinvointia uhkaavien riskien ennaltaehkäisyyn.
Aineisto ja menetelmät: Tutkimus toteutettiin systemoituna katsauksena 03/2022 hakemalla tutkimuksia vuosilta 2002–2022. Lisäksi toteutettiin täydennyshaku 01/2023. Tutkimuksista 111 täytti sisäänottokriteerit. Mukaan otettiin vain laadultaan parhaat, joita löytyi 30.
Tulokset: Muodostui kolme pääteemaa: ensihoitajan taustatekijät, varsinaiseen työhön liittyvät tekijät ja organisaatioon liittyvät tekijät. Pääteemojen sisältä löydettiin 34 tekijää, joista 19 oli katsauksen perusteella ilman ristiriitoja yhteydessä työhyvinvointiin.
Päätelmät: Työhyvinvoinnin parantamiseksi tulee edistää positiivisten selviytymismekanismien ja palautumisaktiviteettien käyttöä sekä resilienssiä. Työperäisiä vammoja, työturvallisuusuhkia ja aiheettomia tehtäviä tulee pyrkiä minimoimaan. Työskentelytiimien sujuvaan yhteistyöhön ja työyhteisön tukeen tulee panostaa. Riittävät tauot tehtävien välillä tulee mahdollistaa. Työn ja vapaa-ajan yhteensovittamista, organisaation viestintää, palautteenantoa, ammatillisen kehittymisen mahdollisuuksia ja perehdytyskoulutusta tulee edistää. Luottamus ja arvostus ensihoitajia kohtaan tulee saada näkyviin.