Maitohammastapaturmat ja niiden vaikutukset maitohampaisiin ja kehittyviin pysyviin hampaisiin - Partanen, Eveliina (My University, 2019)
Tutkielman aiheena on maitohammastapaturmat ja niiden vaikutukset maitohampaisiin sekä kehittyviin pysyviin hampaisiin. Tutkielmassa perehdytään maitohammastapaturmien yleisyyteen, etiologiaan, luokitteluun ja siihen, millaisia vaikutuksia niillä on maitohampaisiin sekä kehittyviin pysyviin hampaisiin. Pysyvän hampaan ennusteen kannalta on tärkeää, että hammaslääkäri osaa tunnistaa maitohampaisiin kohdistuneet traumatyypit ja antaa oikean ensiavun. Tutkielman tarkoituksena on myös lisätä lasten vanhempien ja huoltajien tietoutta maitohammastapaturmien aiheuttamista myöhäiskomplikaatioista. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena käyttäen pedodontian ja traumatologian oppikirjoja, PubMedissä julkaistuja artikkeleja, sekä Dental Trauma Guide-sivustoa. Tutkielma sisältää paljon traumatologian oppikirjan ja Dental Trauma Guide-sivuston kuvia tilanteita havainnollistamaan ja yhden potilastapauksen. Suurin osa hammastraumoista esiintyy lapsilla. Maitohampaisiin kohdistuu enemmän vammoja kuin pysyviin hampaisiin. Yleisin syy hammastapaturmiin on kaatuminen. Trauma kohdistuu useimmin yläetuhampaisiin. Yleisempiä traumoja lapsilla ovat pehmytkudosvammat, maitohampaan siirtymät ja maitohampaan irtoaminen kokonaan. Lapsen mahdollinen yhteistyökyvyn puute voi vaikeuttaa maitohammastapaturmien hoitoa. Maitohammastapaturmien myöhäiskomplikaatioiden vuoksi, kliininen ja radiologinen seuranta on erityisen tärkeää. Pysyvissä hampaissa on havaittu eniten kehityshäiriöitä, mikäli maitohampaisiin kohdistunut trauma on tapahtunut 0–2 vuotiaana. Kehityshäiriöt pysyvissä hampaissa johtuvat maitohampaiden ja pysyvien hampaiden anatomisesta läheisyydestä. Tutkimuksen mukaan maitohampaan sisäänpäin työntyminen ja irtoaminen aiheuttivat eniten kehityshäiriöitä pysyviin hampaisiin.
Keywords: maitohammas, maitohammastapaturmat, maitohammastrauma, maitohammasvamma, myöhäiskomplikaatio, kehityshäiriö