Työllisyyden tutkijatyöryhmän raportti - Busk Henna; Järvensivu Anu; Kauhanen Antti; Kauhanen Merja; Pesola Hanna; Pärnänen Anna; Shemeikka Riikka; Stenholm Pekka; Jäntti Markus (Työ- ja elinkeinoministeriö, 2025)
Raportti esittelee työllisyyden tutkijatyöryhmän tutkimuskirjallisuuden kartoittamiseen perustuvat toimenpide-ehdotukset ja -suositukset työllisyyden edistämiseksi. Raportti sisältää katsauksen työllisyysasteeseen pohjoismaisen vertailun valossa ja siinä käsitellään yksityiskohtaisemmin työvoimaa ja työvoimareservejä Suomessa. Toimenpide-ehdotukset ja -suositukset perustuvat lyhyisiin tutkimuskirjallisuuskatsauksiin usealla eri alueella. Näitä ovat työttömyysturva, aktiivinen työvoimapolitiikka, proaktiivinen työvoimapolitiikka, verot ja tulonsiirrot, osatyökykyisten työllistäminen, yrittäjyyden työllistämisvaikutukset sekä maahanmuutto ja työllisyys.
Toimenpide-ehdotuksiin on nostettu toimenpiteitä, joiden voidaan tutkimuskirjallisuuden perusteella uskoa edistävän työllisyyttä aiheuttamatta samalla merkittäviä hyvinvointitappioita. Toimenpidesuositukset taas ovat jatkoselvitettäväksi esitettyjä toimenpiteitä, jotka ovat lupaavia, mutta joiden suhteen on enemmän avoimia kysymyksiä kuin varsinaisten ehdotusten osalta.