Musiikista osa muistisairaan arkea - musiikki-interventioiden vaikuttavuus muistisairauden eri vaiheissa - Zaitsev, Pavel; Karjalainen, Kaisa; Sihvonen, Aleksi J.; Soinila, Iiris; Partanen, Saara-Kaisa; Pitkäniemi, Anni; Särkämö, Teppo; Nuotio, Maria; Soinila, Seppo (Finland, 2026)
Musiikkiin perustuvat interventiot vaikuttavat positiivisesti niin kognitiivisesti terveiden iäkkäiden kuin varhaisvaiheen muistisairautta sairastavien kognitioon. Musiikilla on lisäarvo edenneen muistisairauden neuropsykiatristen oireiden hoidossa. Musiikin spesifinen vaikuttavuus depressioon, ahdistukseen tai agitaatioon vaatii lisätutkimuksia. Itse valitun musiikin kuuntelu koetaan miellyttävänä, ja se on turvallinen ja edullinen hoitomuoto. Nykytekniikalla musiikin kuuntelu on helposti ilman merkittäviä investointeja integroitavissa muistisairaan hoitosuunnitelman osaksi erilaisissa hoitoympäristöissä, kuten kotona, sairaalassa tai hoivayksikössä. Musiikki-interventioiden aiheuttama autobiografisen muistin paraneminen parantaa muistisairaan elämänlaatua ja sosiaalista vuorovaikutteisuutta. Neuropsykiatristen oireiden väheneminen keventää omaishoitajan stressiä ja hoitohenkilöstön kuormittuneisuutta. Elinaikainen säännöllinen musiikin harrastus hidastaa kognition heikentymistä vanhuudessa, mutta emme vielä tiedä, viivästyykö muistisairauden puhkeaminen ja laitoshoidon tarve.