”Länsieurooppalaiseksi” yhteistyökumppaniksi – Maakuva Suomen tiede- ja teknologiadiplomatiassa Japaniin 1987–1997 - Ipatti, Laura (Turun yliopisto, 2026)
Artikkeli tarkastelee Suomen yritystä solmia sopimus yhteistyöstä tieteen ja teknologian alalla Japaniin, kylmän sodan länsileirin liittolaiseen ja demokraattiseen markkinatalouteen, joka haastoi 1980-luvulla Yhdysvaltoja ja läntistä Eurooppaa teknologiakilvassa ja tarjosi Suomelle vaihtoehtoisen väylän huipputeknologian kärkimaiden joukkoon. Profiloituminen ”länsieurooppalaiseksi” oli puolueettomalle Suomelle tärkeää, kun maan viranomaiset ja tutkimuslaitokset rakensivat kontakteja lännen teknologiaembargoon kuuluneeseen Japaniin ulkopoliittisesti sensitiivisellä alalla. Kuten Suomen ulko-, opetus-, ja kauppa- ja teollisuusministeriöiden aineistot sekä japanilaiset sanomalehtiaineistot osoittavat, keskeistä Suomen tiedediplomatiassa Japaniin oli maakuva, jota kiillottamalla Suomi pyrki karistamaan suomettumisleiman, profiloitumaan luotettavana yhteistyökumppanina ja kiinnittymään tiiviimmin länteen.