Alaisen työuupumus : Tunnistaminen ja ratkaiseminen johtajan haasteena - Taurikorpi, Mikael (My University, 2025)
Tämä kandidaattitutkielma tarkastelee alaisen työuupumusta, sen tunnistamista ja ratkaisemista johtajan haasteena. Tutkimus luo pohjaa tulevaisuuden tutkimuksille ja tukee aiheen edistymistä. Motiivi tutkimiseen löytyi kiinnostuksesta työpsykologiaan ja miten siitä saatavaa tietoa voisi käyttää apuna johtamisessa tai aiheen tutkimisessa. Elämme aikaa, jossa mielen hyvinvointi on keskiössä, joten aiheen tutkiminen soveltuu myös aikaamme. Tässä tutkielmassa perehdytään kirjallisuuskatsauksen muodossa työuupumuksesta saatavaan tietoon ja siihen millainen vaikutus sillä voi olla yksilöön tai millaisia oireita voidaan kokea. Alaisen uupumus voidaan nähdä väsymyksenä, kyllästymisenä, heikentyneenä itsetuntona tai sitten ylisuorittamisena (ts. omien rajojen ylittäminen). Haasteita voidaan pyrkiä hallitsemaan, kun ensin pyritään ymmärtämään alaisen uupumuksen muodostavat tekijät. Tutkimuskysymykseni on: Mikä on esihenkilön rooli alaisen työuupumuksen käsittelijänä? Olen käyttänyt ensin työuupumusta kuvailevia lähteitä kirjallisuudesta ja terveyskirjastoista. Sitten olen etsinyt tieteellisiä julkaisuja ja tutkimuksia aiheesta. Mielen ongelmien ymmärtäminen tässä suhteessa voi luoda ajatuksen kustannuksista, mutta tämän tutkielman osoittamana lukija voi ymmärtää myös ymmärtämisen tuoman säästön. Tutkielma osoittaa, millainen merkitys tietämyksellä voi olla myös taloudellisesti. Optimaalisessa tilanteessa sekä alainen, että johtaja voittavat. Jotta tämä ymmärretään myös organisaatioissa, tulisi tutkimusta jatkaa ja tuoda tulokset yritysten tietoisuuteen. Kirjallisuuskatsaus tieteellisiin julkaisuihin osoittaa, että työuupumusta käsitteleviä julkaisuja on, mutta johtamisen näkökulmalla sitä tarvittaisiin lisää. Lisäksi olisi tarvetta laajalle vertailulle, jossa tarkasteltaisiin vielä syvemmälle tieteellisiin julkaisuihin.
Keywords: työuupumus, burnout, loppuunpalaminen