Ammattilaisten näkökulmia rikos- ja päihdetaustaisten kokemusasiantuntijoiden osaamisesta sosiaalialan tehtävissä - Lindström, Janika; Nikula, Karoliina (Finland, 2026)
Artikkelissa tarkastellaan kokemusasiantuntijoiden osaamista sosiaalialan ammattilaisten näkökulmasta. Tutkimuskysymykset olivat: Millaista osaamista rikos- ja päihdetaustaisilla kokemusasiantuntijoilla on sosiaalialan ammattilaisten näkökulmasta? Millaista osaamista rikos- ja päihdetaustaiset kokemusasiatuntijat tuovat työskentelyyn sosiaalialan ammattilaisten kanssa? Aineistona käytettiin kokemusasiantuntijoita työllistävien organisaatioiden työntekijöiden ryhmähaastatteluita. Aineistot litteroitiin, ja sisällönanalyysi eteni aineistolähtöisesti. Osaamista tarkastellaan Delamare Le Deistin ja Wintertonin (2005) kompetenssimallin pohjalta sekä ammattieettisen toiminnan osatekijöiden (Rest ym. 1999) mukaisesti. Tulosten mukaan kokemusasiantuntijoilla on monipuolista osaamista. Kokemusasiantuntijoiden ainutlaatuinen perspektiivi ja kyky ymmärtää rikos- ja päihdetaustaisia asiakkaita ja heidän tarpeitaan ei ainoastaan täydennä ammattilaisten osaamista vaan myös rikastuttaa sitä.