Kaikki rahat meni, ja enemmän : Miesten kokema taloudellinen väkivalta parisuhteessa - Kokkonen, Elisa; Päiviö, Veera (My University, 2022)
Sosiaalityön pro gradu -tutkielmassamme tarkastelemme miesten kokemuksia ja näkemyksiä taloudellisesta väkivallasta parisuhteessa. Taloudellinen väkivalta on osa parisuhdeväkivaltaa, ja se on yksi henkisen väkivallan osa-alue. Laadullisen tutkielman tavoitteena on selvittää, millaista on miesten kokema taloudellinen väkivalta parisuhteessa ja millaisia seurauksia taloudellisella väkivallalla on miehille. Lisäksi tutkielmassa selvitetään, miten miehet kohtaavat ja tunnistavat kokemansa taloudellisen väkivallan. Tutkielman tarkoituksena on tuoda näkyvämmäksi miesten kokemia taloudellisen väkivallan muotoja ja seurauksia. Tutkielman teoreettinen viitekehys muodostuu väkivallan sukupuolittuneisuudesta, parisuhdeväkivallan eri muodoista, rahakonflikteista sekä taloudellisesta väkivallasta parisuhteessa. Tutkielman aineisto on kerätty yhteistyössä Taloudellinen väkivalta tutuksi -hankkeen kanssa, joka on yksi VIOLA-väkivallasta vapaaksi ry:n hankkeista. Tutkielman aineisto koostuu kahdeksasta taloudellista väkivaltaa kokeneen miehen haastattelusta. Aineisto kerättiin loka-joulukuussa 2021 pääosin virtuaalisesti Zoom- ja Teams -ohjelmien avulla, yhden haastattelun toteutimme kasvotusten. Aineiston analyysimenetelmänä on teoriaohjaava sisällönanalyysi. Tutkielmamme perusteella miesten kokema taloudellinen väkivalta poikkeaa naisten kokemasta taloudellisesta väkivallasta, vaikka yhtäläisyyksiäkin on. Miesten kokemusten mukaan taloudelliseen väkivaltaan liittyivät puolison korkean elintason odotukset ja vaatimukset. Miesten kokemat taloudellisen väkivallan muodot liittyivät työssäkäynnin rajoittamiseen sekä ristiriitaan työ- ja perhe-elämän yhdistämisessä, rahan käytön kontrolloimiseen eri tavoin, taloudelliseen hyväksikäyttöön sekä eron jälkeiseen taloudelliseen väkivaltaan. Tutkielmamme mukaan taloudellisella väkivallalla oli merkittäviä vaikutuksia miesten elämänlaatuun. Nämä näkyivät taloudellisen tilanteen heikentymisenä, kielteisenä vaikutuksena henkilökohtaiseen pääomaan, toimijuuden menetyksenä, terveydentilan heikentymisenä sekä isä-lapsi -suhteen muuttumisena. Tutkielmamme osoittaa, että taloudellista väkivaltaa ei vielä tunnisteta osana parisuhdeväkivaltaa. Tutkielmamme perusteella ammattilaisilta toivotaan enemmän puheeksi ottamisen taitoa sekä taloudelliseen väkivaltaan liittyvää osaamista. Taloudellisen tasa-arvon merkityksestä sekä rahaan liittyvästä kontrollista ja alistamisesta tulisi eri palvelujärjestelmissä olla enemmän avointa keskustelua.
Keywords: Taloudellinen väkivalta, parisuhdeväkivalta, miesuhri