Sosiaalialan työntekijöiden kokemuksia hyväksymis- ja omistautumisterapian ja sen työvälineiden käytöstä - Brenes, Johanna (My University, 2022)
Elämäntilanteiden moninaistuminen on lisännyt yksilön psykososiaalisia ongelmia. Yksilön auttamiseksi tarvitaan moninaisia psykososiaalisen sosiaalityön asiantuntemusta ja keinoja. Tässä pro gradu -tutkielmassa katse on psykososiaalisessa sosiaalityössä ja hyväksymis- ja omistautumisterapiassa, jonka työvälineitä psykososiaalisessa lähestymistavassa voidaan hyödyntää. Hyväksymis- ja omistautumisterapia on kognitiivisen käyttäytymisterapian uusimpiin suuntauksiin perustuva terapeuttinen menetelmä, jonka keskeisin tavoite on lisätä yksilön psykologista joustavuutta, joka on yhteydessä psykologiseen hyvinvointiin. Tutkielmani tavoitteena on selvittää sosiaalialan työntekijöiden kokemuksia hyväksymis- ja omistautumisterapian (HOT) ja sen työvälineiden käytöstä. Tutkimuskysymykseni ovat: mitä kokemuksia sosiaalialan työntekijöillä on HOT-menetelmän ja sen työvälineiden käytöstä ja millaisia näkemyksiä työntekijöillä on menetelmän sopivuudesta sosiaalialalle? Tutkimusaineisto koostuu seitsemän sosiaalialan työntekijän teemahaastattelusta. Aineiston analysoinnissa käytän aineistolähtöistä sisällönanalyysia. Tutkimukseni keskeinen tulos on, että sosiaalialan työntekijät kokivat HOT-menetelmän ja sen työvälineiden käytön positiivisesti. Työntekijät näkivät menetelmän olevan hyödyllinen asiakkaalle sekä heille itselleen työssään ja henkilökohtaisessa elämässä. Tulosten pohjalta näyttää siltä, että HOT-menetelmää voi hyödyntää yhtenä psykososiaalisen sosiaalityön työmenetelmänä muiden menetelmien rinnalla.
Keywords: Psykososiaalinen sosiaalityö, orientaatio, työmenetelmä, hyväksymis- ja omistautumisterapia, psykologinen joustavuus