Myöhään todettu lukivaikeus : Lukivaikeuden toteamisen viivästymisen syitä ja seurauksia - Åkerman, Suvi (My University, 2018)
Lukivaikeus, toiselta nimeltään dysleksia, on lukemisen ja kirjoittamisen erityisvaikeus. Se on oppimisvaikeuksista yleisin, ja sen on todettu olevan periytyvää. Lukivaikeuden toteaminen voi joskus viivästyä jopa aikuisuuteen. Sen lisäksi, että sen on todettu vaikuttavan koulumenestykseen laskevasti, se aiheuttaa useissa tapauksissa huonoa itsetuntoa ja muita terveyteen ja vapaa-aikaan liittyviä ongelmia. Tässä tutkimuksessa pyrittiin löytämään mahdollisia syitä sille, miksi lukivaikeuden toteaminen viivästyy joissain tapauksissa peruskoulun jälkeiseen aikaan. Samalla pyrittiin selvittämään, millaisia seurauksia myöhäisellä lukivaikeuden toteamisella on yksilön koulunkäyntiin ja muuhun elämään. Näiden selvitysten perusteella pohdittiin lukivaikeuden toteamisen ajankohdan merkitystä oppilaan elämässä. Mahdollisia syitä lukidiagnoosin myöhäisyyteen lähdettiin aikaisemman tutkimuksen perusteella etsimään lukivaikeuden oireista ja koulumenestyksestä. Lisäksi tutkimukseen osallistuneilta kysyttiin heidän omaa mielipidettään siitä, miksi heidän lukivaikeutensa toteaminen viivästyi. Tutkimus toteutettiin jakamalla Kyselynetin avulla laadittu sähköinen kysely sosiaalisessa mediassa, muun muassa oppimisvaikeuksia koskevassa Facebookryhmässä. Tutkimukseen osallistui 109 henkilöä, joista 67:llä lukivaikeus oli todettu peruskoulun jälkeen ja 42:lla lukivaikeus oli todettu ennen peruskoulun loppumista. Aineiston analysoinnissa osallistujien vastauksia verrattiin näiden kahden ryhmän välillä. Tulosten mukaan tutkimukseen osallistuneista peruskoulun jälkeen lukidiagnoosin saaneista suuri osa kärsi enemmän lukemisen ja/tai kirjoittamisen hitaudesta suhteessa muihin lukivaikeuden oireisiin. Heillä englannin kielen tekninen luku- ja kirjoitustaito oli omaan äidinkieleen suhteutettuna huonompaa kuin toisella ryhmällä. Tulosten mukaan heidän koulumenestyksensä oli jonkin verran parempaa kuin toisella ryhmällä, ja heidän tapauksessaan tekniset lukivaikeuden oireet eivät olleet vaikuttaneet koulumenestykseen, toisin kuin toisella ryhmällä. Osallistujat itse nostivat esille opettajien puutteellisen osaamisen lukivaikeuden toteamisessa. Peruskoulun jälkeen lukidiagnoosin saaneista selvä enemmistö oli sitä mieltä, että heidän lukivaikeutensa todettiin liian myöhään. Tulosten perusteella tässä tutkimuksessa suositellaan lukidiagnoosin pakollistamista ja aikaistamista alakouluun.
Keywords: lukivaikeus, dysleksia, lukivaikeuden oireet, koulumenestys, lukiseula