Perintöverotus leskenä kuolleen henkilön jälkeen - Laaksonen, Henna (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2016)
Tutkimuksen kohteena on perintöverotuksen toimittaminen leskenä kuolleen henkilön jälkeen. Tutkimuksessa keskitytään tilanteisiin, joissa ositusta lesken ja ensin kuolleen puolison kuolinpesän välillä ei ole toimitettu lesken elinaikana sekä tilanteisiin joissa lesken pesästä varoista osa siirtyy ensin kuolleen puolison toissijaissaajille. Tutkimuksen ulkopuolelle pääosin jäävät tilanteet, joissa ositus lesken ja ensin kuolleen puolison kuolinpesän välillä on toimitettu ennen lesken kuolemaa. Perintöverotusta ja sen toimittamista yleisesti selvitetään kuitenkin siinä laajuudessa kun se on tarpeen tutkimuksen aiheen käsittelyn kannalta. Jos ositusta ei ole toimitettu ensin kuolleen puolison kuolinpesän ja lesken välillä, on lesken kuoleman jälkeen toimitettavassa perintöverotuksessa otettava huomioon avio-oikeuden vaikutus leskeltä siirtyvän perinnön määrän määrittämisessä. Jäämistössä ensin kuolleen puolison kuoleman jälkeen tehdyt toimet vaikuttavat perintöverotukseen eri tavoin. Niissä tilanteissa joissa leski on perinyt ensin kuolleen puolisonsa joko lain nojalla tai testamentin nojalla, voi lesken jälkeen omaisuutta periä sekä lesken perilliset että ensin kuolleen puolison toissijaiset perilliset. Pesän jakautuminen eri perillistahoille on selvitettävä perintöverotuksessa, jos perinnönjakoa lesken jälkeen ei ole tehty ennen perintöverotuksen toimittamista. Perintöverotuksen toimittamista sääntelee perintö- ja lahjaverolaki. Siihen mitä katsotaan perintönä siirtyvän perillisille perinnönjättäjän kuoleman perusteella vaikuttavat kuitenkin siviilioikeudelliset säännökset avioliitolaissa ja perintökaaressa. Tämän vuoksi tutkimuksessa käsitellään hyvin paljon siviilioikeuden säännöksiä ja oikeuskäytäntöä avio-oikeuteen ja perinnönjakoon liittyen. Ne ovat perustana myös perintöverotuksessa tehtävissä verotuksellisissa ratkaisuissa ja vakiintuneessa verotuskäytännössä. Perintöverotus seuraa siviilioikeutta. Avioliittolain ja perintökaaren säännökset määrittävät sen, mitä katsotan siirtyvän perillisille perinnönjättäjän kuoleman jälkeen. Perintö- ja lahjaverolaki määrää siitä, miten tämä perintö on perintöveron alaista ja miten siitä määrätään vero.