Monipuolisen osaamisen rakentaminen: Generalistialojen opiskelijoiden käsitykset työelämätaidoista ja niiden kehittymisestä yliopistossa - Kylänpää, Milja (My University, 2023)
Tänä päivänä yliopistosta valmistuneilta odotetaan substanssiosaamisen ohella myös yleisten työelämätaitojen hallintaa. Työelämän nopea muutos ja muuttuvat vaatimukset aiheuttavat korkeakoulutukselle uudenlaisia odotuksia ja paineita vastata työelämän tarpeisiin. Korkeakoulutuksessa onkin viime vuosien aikana alettu painottaa yhä enemmän koulutuksen työelämävastaavuutta ja opiskelijoiden työelämätaitojen kehittämistä. Tämän pro gradu -tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää generalistialojen opiskelijoiden käsityksiä työelämätaidoista ja niiden kehittymisestä yliopisto-opintojen aikana sekä kuvailla, miten generalistialojen opiskelijoiden mielestä työelämätaitojen opettamista voitaisiin kehittää yliopistossa. Generalistialojen opiskelijat eivät valmistu koulutuksellaan tiettyyn ammattiin, minkä vuoksi yleisten työelämätaitojen merkitys on näillä aloilla korostunut. Generalistialojen opiskelijoilla voi olla myös tutkinnon laaja-alaisuuden takia haastavaa muodostaa ammatti- ja asiantuntijaidentiteettiä. Generalistialoilta valmistuneilla on myös tutkittu olevan haasteita työllistymisessä, minkä vuoksi työelämätaitojen tutkiminen on tärkeää. Tutkimus toteutettiin haastattelemalla kahdeksaa generalistialan opiskelijaa. Haastateltavista kolme opiskeli yhteiskuntatieteellisessä tiedekunnassa, kaksi humanistisessa tiedekunnassa ja kolme kasvatustieteiden tiedekunnassa. Aineisto analysoitiin teoriaohjaavana sisällönanalyysina teemoittelua hyödyntäen. Tutkimustulosten mukaan opiskelijoiden käsitys työelämätaidoista oli laaja-alainen. Opiskelijoiden työelämätaitojen käsityksistä muodostettiin viisi pääteemaa, jotka olivat vuorovaikutus- ja viestintätaidot, uuden oppiminen ja sopeutuvuus, itsesäätelytaidot, teknologiataidot sekä ala- ja työpaikkasidonnaiset taidot. Erityisesti vuorovaikutus- ja viestintätaidot nousivat aineistossa esiin keskeisimpänä työelämätaitona. Tulosten perusteella opiskelijat olivat kokeneet työelämätaitojensa kehittyneen opintojen aikana, vaikka niiden laajuus ja painotus opetuksessa oli koettu vähäiseksi. Erityisesti opintojen sivussa tapahtuva toiminta, kuten opiskelijajärjestössä toimiminen koettiin tärkeäksi työelämätaitojen oppimisen näkökulmasta. Opiskelijat kokivat oppineensa työelämätaitoja myös opiskelijavaihdossa, työharjoittelussa sekä harrastuksissa ja vapaa-ajalla. Tulosten mukaan opiskelijat kokivat, että työelämätaitoja ei yliopistossa ole juurikaan opetettu ja työelämäpainotusta kaivattaisiin opintoihin lisää. Turun yliopiston työelämäpalvelut Rekry nähtiin tärkeänä toimijana työelämätaitojen opettamisessa. Opiskelijoiden mukaan työelämätaitojen opettamista yliopistossa voitaisiin kehittää ottamalla käyttöön monipuolisempia opetusmetodeja sekä sisällyttämällä työelämäkursseja tutkinto-ohjelmiin. Tutkimustulokset tuovat esiin generalistialan opiskelijoiden käsityksiä työelämätaidoista sekä niiden kehittymisestä ja opettamisesta yliopistossa. Tulokset herättävät pohtimaan, tulisiko yliopistossa jatkossa keskittyä enemmän työelämätaitojen opettamiseen. Työelämätaitojen opettamisella voitaisiin varmistaa valmistuneiden korkeatasoinen osaaminen sekä auttaa opiskelijoita kehittämään omaa ammatti- ja asiantuntijaidentiteettiään, mikä etenkin generalistialojen opiskelijoille voi olla haastavaa. Työelämän muuttuessa työelämätaitojen merkitys kasvaa tulevaisuudessa entisestään, joten jatkotutkimusta työelämätaidoista eri koulutusasteilla ja -aloilla tarvitaan.
Keywords: työelämätaidot, työelämä, generalistialat