Kansalaisten osallistaminen Suomen kuntien kaavoitus- ja suunnitteluprosesseissa : Kolmiulotteisten digitaalisten mallien potentiaali osallistavan aluesuunnittelun työkaluina - Villberg, Aliisa (My University, 2024)
Kolmiulotteiset digitaaliset mallit ovat tulossa osaksi aluesuunnittelun osallistamisprosesseja suomalaisissa kunnissa. Taustalla on tuleva maankäyttö- ja rakennuslain uudistus ja kolmiulotteisen digitaalisen mallinnuksen viimeaikainen kehitys. Tutkin suomalaisten kuntien osallistamisprosesseja ja kolmiulotteisten digitaalisten mallien käyttöä osallistamisen työkaluina. Pyrin lisäksi tunnistamaan mahdollisuuksia ja haasteita, joita liittyy kolmiulotteisten mallien hyödyntämiseen kuntien osallistamisprosesseissa. Aluesuunnittelu konkretisoituu monitasoisena ja -vaiheisena kaavoituksena. Osallistaminen on prosessi, jossa kansalaiset otetaan mukaan päätöksentekoon, suunnitteluun tai toimintaan. Kaavoitus- ja suunnitteluprosesseissa osallistetaan kansalaisia ja sidosryhmiä perinteisin ja digitaalisin menetelmin. Osallistaminen hyödyttää sekä kaavoituksesta vastaavia viranomaisia että kaavoituksen osallisia. Tutkielman ensisijaisena aineistona käytettiin kyselyaineistoa, jossa suomalaisten kuntien kaavoituksesta vastaavilta viranomaisilta kerättiin tietoa kuntien osallistamisprosesseista ja kolmiulotteisten digitaalisten mallien käytöstä osana osallistamisprosesseja. Kunnat luokiteltiin kaupunkimaisiin, taajaan asuttuihin ja maaseutumaisiin kuntiin. Aineistoa analysoitiin kvantitatiivisesti kuvailevan tilastotieteen ja tilastollisen päättelyn menetelmin. Kvalitatiiviselle aineistolle tehtiin laadullinen sisällönanalyysi. Suomen kunnissa ollaan tyytyväisiä osallistamisprosesseihin, mutta viranomaiset nostavat esiin myös osallistamiseen liittyviä kehityskohteita. Etenkin kaupunkimaisissa kunnissa on hyödynnetty kolmiulotteisia digitaalisia malleja osallistamisprosesseissa. Taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa kolmiulotteisten digitaalisten mallien käyttö on harvinaisempaa. Kolmiulotteisten digitaalisten mallien hyödyt osallistamisprosesseissa liittyvät mallien havainnollistavuuteen ja niiden potentiaaliin lisätä kaavoituksen osallisten aktiivisuutta. Kolmiulotteisten mallien käytön suurimmat haasteet liittyvät siihen, että niiden käyttöönotto ja käyttö vaativat huomattavia resursseja. Kolmiulotteisten mallien hyödyntämisen edut voivat jäädä etenkin taajaan asutuissa ja maaseutumaisissa kunnissa niihin liittyviä haasteita vähäisemmiksi.
Keywords: kuntien osallistamisprosessit, osallistava suunnittelu, kolmiulotteiset digitaaliset mallit