Mustan sotilaan monet kasvot : valkoisten upseerien kirjeiden ja päiväkirjojen kuvaukset mustista sotilaista Yhdysvaltain sisällissodassa 1861–1865 - Tuominen, Marjaana (My University, 2021)
Tutkin Pro gradu -tutkielmassani valkoisten upseerien kirjeiden ja päiväkirjamerkintöjen kuvauksia mustien sotilaiden kyvyistä ja upseerien sekä unionin suhtautumisesta mustaan väestöön Yhdysvaltain sisällissodassa (1861–1865). Alkuperäisaineistoni koostui eversti Robert G. Shaw’n kirjeistä, eversti Nathan W. Danielsin päiväkirjamerkinnöistä sekä kapteeni John N. Chamberlinin kirjeistä. Tutkimani upseerit toimivat eversteinä ja kapteenina mustien sotilaiden rykmenteissä unionin puolella. Analysoin kirjeitä ja päiväkirjamerkintöjä kontekstualisoinnin keinoin. Tutkielmassani selvisi, että upseerit kirjoittivat mustista sotilaista hieman eri tavoin ja keskittyivät eri aiheisiin. Jokainen heistä kirjoitti mustan sotilaan johtajuudesta ja sotilaiden kyvyistä sekä heidän kohtelustaan. Upseerit käyttivät myös hyvin erilaisia termejä kuvaamaan sotilaitaan ja mustaa väestöä sekä suhtautuivat mustaan väestöön eri tavoin. Yhteistä kaikilla upseereilla oli se, että he vastustivat orjuutta ja mustien sotilaiden kaltoin kohtelua. Eversti Robert Shaw pohti johtajuuttaan, kunniaa ja velvollisuuksia sekä orjuuden vääryyttä. Hän kirjoitti sotilaistaan paikoin ylistävästi mutta välillä myös ennakkoluuloisesti ja rasistisia termejä käyttäen. Kapteeni John Chamberlin kirjoitti melko arkipäiväisistä asioista mutta yhtäläisyyksiä Shaw’n kirjoituksiin löytyi paljon. Molemmat heistä käyttivät rasistisia termejä mustista sotilaista. Chamberlin pohti myös mustan väestön oikeuksia, eikä pitänyt mustaa väestöä täysin tasa-arvoisena valkoisiin nähden. Eversti Nathan Daniels kirjoitti sotilaistaan vain hyvää ja ajoi mustien oikeuksia myös sodan jälkeen. Valkoisten upseerien antama kuva mustista sotilaista ja heidän kyvyistään ja kohtelustaan oli toisaalta yhteneväinen ja toisaalta erosi joissakin asioissa. Heidän ajattelunsa ei ollut 1800-luvun kontekstissa poikkeuksellista, mutta monet heidän kirjoittamansa asiat olivat jo 1800-luvulla loukkaavia. He kuitenkin olivat mustien rykmenttien upseereita ja pitivät tehtäviään kunniallisena ja joissain määrin kaikki heistä ajoivat mustien oikeuksia. Jatkotutkimusta voisi tehdä esimerkiksi mustien sotilaiden omista kokemuksista, ei vain valkoisten upseerien kuvauksiin heidän kohtelustaan.
Keywords: Yhdysvaltain sisällissota, sotahistoria, 1800-luku, kirjeet, päiväkirja, afroamerikkalaiset, vähemmistöt, orjuus, rasismi, Yhdysvallat