Turvapaikanhakijat poliittisessa keskustelussa – narratiivis-diskursiivinen tutkimus hallituspuolueiden puheenvuoroista ulkomaalaislakiin liittyvissä eduskunnan täysistunnon keskusteluissa. - Oljakka, Nea (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkimuksen tarkoituksena on selventää, minkälaisin narratiivein ja diskurssein hallituspuolueiden edustajat oikeuttavat ulkomaalaislakiin tehtävät kiristykset turvapaikanhakijakriisin jälkimainingeissa. Aineistona toimii turvapaikanhakijoihin liittyvä eduskuntakeskustelu eduskunnan täysistuntojen pöytäkirjojen pohjalta, pääosin ulkomaalaislain muutosehdotuksista käydyt keskustelut huhtikuusta kesäkuun loppuun 2016. Tutkimus on toteutettu tekstianalyysin keinoin narratiivis-diskursiivisena tutkimuksena, ja sen tuloksia verrataan toiseuttamisesta, turvallistamisesta ja ekskluusiosta aiemmin toteutettuihin tutkimuksiin sekä turvapaikanhakijoista läntisissä maissa tehtyihin tutkimuksiin. Tutkimus sivuaa myös populismia, pelkojohtoista politiikkaa ja legitimoinnin tapoja. Tutkimuksen tuloksena esittelen neljä narratiivia ja kolme diskurssia, jotka perustelevat lainsäädännön kiristystarvetta uhkakuviin pohjaten ja hallituksen toimien oikeudenmukaisuutta korostaen. Ne kyseenalaistavat turvapaikanhakijoiden avuntarpeen ja vahvistavat toiseuttavaa ja ekskluusiota luovaa politiikkaa, joka siirtyy poliittisista keskusteluista myös käytännön lainsäädäntöön.