Kognitiivisen käyttäytymisterapian interventioiden vaikuttavuus korkeakouluopiskelijoiden opiskelu-uupumukseen - Viitala, Lassi (My University, 2024)
Korkeakouluopiskelijoiden keskuudessa opiskelu-uupumus on yleinen ongelma, joka on yhteydessä moniin haitallisiin fyysisiin, psyykkisiin ja opiskeluun liittyviin seurauksiin. Näyttö kognitiivisen käyttäytymisterapian (KKT) vaikuttavuudesta useaan psyykkiseen ongelmaan on vahvaa. Kuitenkin näyttö korkeakouluopiskelijoiden opiskelu-uupumuksen lievittämiseen tähtäävien KKT-interventioiden vaikuttavuudesta on niukkaa. Tämän systemoidun katsauksen tavoitteena oli selvittää, lievittävätkö KKT-interventiot korkeakouluopiskelijoiden opiskelu-uupumusta ja onko eri suuntauksien välillä eroja vaikuttavuudessa. Aineistohaku tehtiin PsycInfo, PsycArticles, PubMed, Psychology Database sekä Web Of Science -tietokannoista, ja katsaukseen sisältyi 14 vertaisarvioitua tieteellistä tutkimusta, joissa suoritettiin KKT-interventio ja opiskelu-uupumusta mitattiin ennen ja jälkeen intervention. Katsauksen tulokset antoivat näyttöä siitä, että eri KKT-interventiot vähentävät korkeakouluopiskelijoiden opiskelu-uupumusta. Eri KKT-suuntauksien välillä havaittiin kuitenkin eroja intervention vaikuttavuudessa. Eniten uupumus väheni rationaalis-emotiivisen käyttäytymisterapian tutkimuksissa, ja näyttö tämän suuntauksen puolesta oli vahvaa. Toisaalta näissä tutkimuksissa uupumuksen lähtötaso oli korkea, ja osassa tutkimuksia raportointi oli puutteellista, mikä saattoi vinouttaa tuloksia. Myös hyväksymis- ja omistautumisterapian, tavallisen KKT:n ja dialektisen käyttäytymisterapian interventioiden havaittiin vähentävän uupumusta, mutta vähäisen tutkimusten lukumäärän ja interventioiden toteutumishaasteiden vuoksi kokonaisnäyttö näiden suuntauksien osalta jäi epävarmaksi. Katsaus oli ensimmäinen pelkästään KKT-interventioiden vaikuttavuutta opiskelu-uupumukseen tarkasteleva katsaus. Katsaus antoi tukea KKT-interventioiden vaikuttavuudelle korkeakouluopiskelijoiden uupumuksen lievittämiseen. KKT-interventiot voisivatkin olla yksi keino ennaltaehkäistä tai lievittää opiskelu-uupumusta, ja niitä voisi toteuttaa useilla tavoilla, kuten opintoihin sisältyvänä kurssina, ryhmäterapiana tai mobiilisovelluksena. Eniten hyötyä interventioista näyttäisi olevan niille, joilla uupumuksen lähtötaso on korkea ja niille, jotka ovat valmiit osallistumaan aktiivisesti interventioon.
Keywords: kognitiivinen käyttäytymisterapia, KKT, KKT-interventio, opiskelu-uupumus, opiskelijoiden uupumus, uupumusinterventio