Listautumishinnan määrittäminen : Case DNA Oyj - Ottela, Jussi (My University, 2018)
Pörssilistautumisten määrä Suomessa on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tarkastella kohdeyhtiö DNA Oyj:n pörssilistautumista sekä hinnoitteluprosessia. Tarkemmin tutkimuksen tavoitteena on tutkia eri listautumishintaan vaikuttavia tekijöitä sekä lopulliseen hintaan liittyvää päätöksentekoprosessia. Näiden lisäksi mielenkiinnon kohteena tutkimuksessa ovat pörssilistautumisten alihinnoittelu sekä listautumisen eri osapuolten roolit. Kohdeyhtiö DNA Oyj on yksi Suomen suurimmista tietoliikennepalveluiden tarjoajista. DNA Oyj laski liikkeeseen 4 977 650 yhtiön uutta osaketta ja listautumisanti päätettiin ylimerkittynä 29.11.2016. Lopullinen listautumishinta, jonka muodostumista ja päätöstä tässä tutkimuksessa käsitellään, oli 10,10 € osakkeelta. Tutkielma toteutettiin case-tutkimuksena tärkeimpänä työvälineenä henkilöhaastattelut. Haastateltaviin kuului kohdeyhtiön, omistajien sekä pääjärjestäjäpankkien edustajia. Haastatteluista nousi esiin useita eri listautumishintaan vaikuttavia teemoja. Yhtiön ja omistajien edustajien mukaan hinnoitteluun vaikuttivat erityisesti yhtiön tarina sekä muut kvalitatiiviset tekijät, kuten yhtiön johdon luotettavuus ja esiintyminen. Pankkien edustajien lähestymistapa oli huomattavasti matemaattisempi ja esiin nousivat erityisesti vertailuryhmän arvostustasot, arvonmääritykset sekä book buildingin tuottama informaatio. Alihinnoittelun osalta haastateltavat olivat yhtä mieltä siitä, että kohdeyhtiön listautumisessa ei systemaattista alihinnoittelua ollut havaittavissa. Lopullisesta listautumishinnasta päätettäessä omistajilla oli haastatteluiden perusteella viimeinen sana, joskin kaikkien osapuolten näkemykset pyrittiin huomioimaan parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi. Tutkielma on erittäin ajankohtainen sekä mielenkiitoinen johtuen muutamasta tekijästä. Pörssilistautumismarkkina on ollut erittäin aktiivinen viime vuosina ja listautumisten määrä on ollut nopeassa kasvussa aina tutkimushetkeen asti. Lisäksi kohdeyhtiö DNA Oyj:n pörssilistautuminen on yksi Suomen pörssin historian suurimmista, joten tämän lähempi tarkastelu luo todella uniikin mahdollisuuden tarkastella pörssilistautumista case-tutkimuksen avulla.