Magneettinen rekonnektio - Tikander, Marihelen (My University, 2024)
Magneettinen rekonnektio on ilmiö, jota tapahtuu kaikissa plasmoissa: auringonpurkauksissa, mustissa aukoissa, Maan magnetosfäärissä sekä laboratorio olosuhteissa. Magneettisessa rekonnektiossa plasmaelementtien magneettiset yhteydet toisiinsa muuttuvat, jonka seurauksena samalla magneettikenttäviivalla olleet plasmaelementit eivät enää ole samalla viivalla. Magneettisen rekonnektion seurauksena voi purkautua suuria määriä energiaa koska prosessissa magneettinen energia dissipoituu. Rekonnektiomallit pyrkivät muun muassa selittämään sen, miten plasmavirtaukset kiihtyvät suuriin nopeuksiin. Kaksi historiallisesti tärkeintä rekonnektiomallia ovat Sweetin ja Parkerin sekä Petschekin rekonnektiomallit. Näillä kuvataan hitaita sekä nopeita rekonnektioprosesseja. Tässä tutkielmassa käydään läpi, mitä rekonnektio yleisesti on, millaisia rekonnektiomallit ovat ja missä rekonnektiota voidaan havaita.
Keywords: Magneettinen rekonnektio, Sweet–Parker-rekonnektio, Petschek-rekonnektio, Magnetohydrodynamiikka (MHD)