Sukusoluspesifisten tekijöiden ilmentyminen ja toiminta syövässä - Rantamäki, Maiju (My University, 2025)
Syöpä on yksi johtavista kuolinsyistä kaikissa maissa. Syöpä muodostuu ja kehittyy somaattisten ja epigeneettisten mutaatioiden kertymisen seurauksena. Syöpäsolut pystyvät poikkeuksellisesti ohjelmoimaan epigenomiaan uudelleen kasvun ja selviytymisen edistämiseksi. Usein syöpäsolut ilmentävät geenejä, jotka eivät ole normaalisti ilmennettyjä siinä solutyypissä ja kudoksessa, josta syöpä saa alkunsa. Erilaisten somaattisten geenien lisäksi, monet sukusoluspesifiset geenit ilmentyvät poikkeuksellisesti syövässä. Näitä kutsutaan syöpä-sukusoluantigeeneiksi. Syöpä-sukusoluantigeenit ovat antigeenejä, joita ilmennetään vain sukusoluissa ja kasvainsoluissa. Monet syöpä-sukusoluantigeenit osallistuvat solun hankittuihin toiminnallisiin ominaisuuksiin, joiden voidaan ajatella olevan syövän tunnusmerkkejä. Erilaisten syöpä-sukusoluantigeenien voidaan ajatella osallistuvan syövän kehittymiseen esimerkiksi epigeneettisen muokkauksen, invaasion ja metastasoinnin ja genomisen epävakauden myötä. Kun syöpä-sukusoluantigeenien yhteyttä erilaisiin biologisiin prosesseihin on analysoitu, on havaittu, että meioosiin liittyvät tekijät ovat usein ilmennettyjä syövässä. Meioottisten geenien aktivoituminen uudelleen somaattisissa soluissa voi edesauttaa syövän kehittymistä, sillä meioottisten geenien säätelyn häiriöt voivat lisätä genomin epävakautta. On kiinnostavaa, että myös alkionkehityksessä sukuelinten organogeneesin aikana sukusolujen esisolut muistuttavat syöpäsoluja. Sukusolujen esisoluilla on syöpäsolujen tapaan kyky migroitua kudosten läpi ja implantoitua kohdekudokseen. Niin ikään RNA-säätelyssä havaitaan sukusolujen ja syöpäsolujen kesken samankaltaisuuksia. Miehen sukusolujen tuotannossa eli spermatogeneesissä transkriptomi on poikkeuksellisen monimuotoinen. Myös syövän kehittymisen eri vaiheissa muutokset transkriptiossa ja translaatiossa johtavat kompleksiseen transkriptomiin. Syöpäsolujen monimuotoinen transkriptomi edistää ribonukleoproteiinirakeiden muodostumista, jotka ovat kalvottomia RNA:sta ja proteiineista koostuvia rakenteita. Sukusoluissa esiintyviä RNP-rakeita kutsutaan iturakeiksi. Iturakeiden kaltaisia rakenteita ja niihin liittyviä sukusoluspesifisiä tekijöitä on havaittu myös syöpäsoluissa. Iturakeiden kaltaiset rakenteet ja niihin liittyvät syöpä-sukusoluantigeenit säätelevät geenien ilmentymistä ja edistävät syövän kasvua ja leviämistä. Syöpä-sukusoluantigeenit ovat kiinnostavia syövän immunoterapian lääkevaikutuskohteita, sillä syöpä-sukusoluantigeenejä ei ilmennetä terveissä somaattisissa soluissa. Tämän vuoksi syöpähoidon systeemiset haittavaikutukset voisivat olla rajallisempia.
Keywords: sukusolut, syöpä, syöpä-sukusoluantigeeni