Aktiivihoidon saaneiden raskausviikolla 23 syntyneiden pitkäaikaisennuste 14 vuoden aineisto - Väliaho Anniina; Kartano Henna; Korja Riikka; Lehtonen Liisa (Finland, 2022)
Lähtökohdat Tavoitteena oli tutkia vuosina 2001–14 Turun yliopistollisessa keskussairaalassa raskausviikolla 23 elävinä syntyneiden keskosten pitkäaikaisennustetta.
Menetelmät Tietoa kerättiin vastasyntyneisyysajan potilaskertomusteksteistä, seurantakäyntien raporteista sekä kehitystasoarvioista.
Tulokset 21:stä elävänä syntyneestä lapsesta 8 (38 %) oli elossa aineiston keruun hetkellä. Eloonjääneistä lapsista useimmilla oli todettu keskosuuteen liittyvä pitkäaikaisdiagnoosi ja/tai vähintään lieviä oppimiseen vaikuttavia kognitiivisia tai tarkkaavuuden ongelmia.
Päätelmät Koska ongelmat ovat yleisiä, tiivis jatkoseuranta, kehitystasoarviot ja tarvittaessa tarjottavat tukitoimet ovat tärkeitä raskausviikolla 23 syntyneille keskosille.