Äänilähteen reaaliaikainen paikannus mikrofoniryhmän avulla - Lundberg, Tuomas (My University, 2024)
Digitaalinen signaalinprosessointi on tullut viime vuosikymmeninä hyvin paljon tehokkaammaksi ja halvemmaksi, ja näin ollen myös monet äänilähteen paikantamiseen liittyvän insinöörityön haasteet ovat helpottuneet huomattavasti. Tämä muutos on mahdollistanut lukuisten äänilähteen paikantamissovellusten kaupallisen toteuttamiskelpoisuuden. Tähän joukkoon teknologioita liittyy kuitenkin lukuisia algoritmisia sekä optimointihaasteita, jotka on otettava huomioon, jotta sovellusta suunniteltaessa osattaisiin valita sopiva paikannusmenetelmä. Tutkielma perehtyy viimeisen noin kymmenen vuoden aikana alalla tapahtuneisiin edistysaskeleisiin kirjallisuuskatsauksen muodossa. Ensin luodaan yleisluontoinen katsaus äänilähteen paikantamiseen fysikaalisena, matemaattisena sekä laskennallisena ongelmana. Sitten perehdytään alan tyypillisimpiin tekniikoihin sekä näiden etuihin ja ongelmiin. Lopuksi vertaillaan alan hiljattain julkaistusta kirjallisuudesta löytyviä lähestymistapoja ja tekniikoita, näihin liittyviä haasteita sekä niiden tuloksia. Äänilähteen paikantamisen viimeaikaisessa kehityksessä on havaittavissa IoT:n kasvun myötä selkeä trendi autonomisten ja mobiilien järjestelmien konekuulon saralla. Myös monet vakiintuneet teknologiat ovat edistyneet ja sofistikoituneet, ja koneoppimismetodien yhdistäminen perinteisiin signaalinkäsittelymenetelmiin on yleistynyt. Laskentatehon halpeneminen lienee myös kasvattanut laskentavaatimuksiltaan raskaampien menetelmien suosiota.
Keywords: ääni, akustiikka, paikannus, mikrofoni, mikrofoniverkko, mikrofoniryhmä, SSL, DOA