Liikkeen luovutus hyväksyttävänä syynä poiketa työntekijöiden tasapuolisesta palkkakohtelusta - Rantanen, Anniriina (My University, 2022)
Työsopimuslain 2 luvun 2 §:n 1 momentin mukaan työnantajan on kohdeltava työntekijöitä tasapuolisesti, jollei siitä poikkeaminen ole työntekijöiden tehtävät ja asema huomioon ottaen perusteltua. Myös liikkeen luovutus on katsottu hyväksyttäväksi syyksi poiketa työntekijöiden tasapuolisesta kohtelusta, koska liikkeen luovutuksen yhteydessä työntekijöiden työsuhteisiin liittyvät oikeudet ja velvollisuudet siirtyvät automaattisesti ja pakottavasti luovutuksensaajalle, eikä luovutuksensaaja saa liikkeen luovutuksen perusteella muuttaa siirtyvien työntekijöiden työsuhteen ehtoja. Luovutuksensaajalla on siis lakiin perustuva oikeus kohdella työntekijöitä eri tavalla. Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti voimassa olevan lain sekä EU:n oikeuskäytännön ja -kirjallisuuden näkökulmasta liikkeen luovutusta koskevien säännösten ja tasapuolisen kohtelun vaatimuksen välistä ristiriitaa ja selvitetään työntekijöiden tasapuolisen palkkakohtelun toteutumista liikkeen luovutustilanteessa ja sen jälkeen. Tutkielma osoittaa, ettei liikkeen luovutus ole hyväksyttävänä poikkeamisperusteena ikuinen, vaan luovutuksensaajan tulee kohtuullisessa ajassa liikkeen luovutuksen jälkeen poistaa työntekijöiden työsuhteiden ehdoissa olevat erovaisuudet, jotta tasapuolisen kohtelun vaatimus toteutuu. Tutkielmassa tarkastellaan erityisesti oikeuskäytännön perusteella sitä, mikä on kohtuullinen aika yhtenäistää liikkeen luovutuksesta johtuvia palkkaeroja ja minkälaisilla olosuhteilla on merkitystä kohtuullisen ajan arvioinnissa. Tutkielmassa tarkastellaan lisäksi, minkälaisia keinoja luovutuksensaajalla on käytettävissään palkkaehtojen yhtenäistämiseksi liikkeen luovutuksen jälkeen. Mistään konkreettisista työsuhteiden ehtojen yhtenäistämiskeinoista ei kuitenkaan ole säädetty, vaan luovutuksensaajan tulee tukeutua yleisiin työsuhteen ehtojen muuttamisperusteisiin työntekijöiden työsuhteen ehtoja yhtenäistäessä. Palkkaehtojen yhtenäistäminen voi käytännössä osoittautua hankalaksi, jos luovutuksensaaja haluaa alentaa työntekijöidensä palkkaehtoja. Palkkaehdot ovat työsuhteen olennaisia ehtoja, joita työnantaja ei voi yksipuolisesti muuttaa muuten kuin irtisanomisperusteita ja -aikoja noudattaen. Johtopäätelminä esitetään, että sääntely tasapuolisesta palkkakohtelusta liikkeen luovutuksissa on puutteellista ja hajanaista, eikä lainsäädäntö tarjoa tehokasta ja selkeää ratkaisua palkkaehtojen yhtenäistämiseksi. Sääntely nykyisellään johtaa hankaliin tulkintatilanteisiin, jonka vuoksi tutkielmassa esitetään lainsäädännön täsmentämistä puoltavia argumentteja.