Terveydelle haitallisten sisäilman kemikaalien biomonitorointi sukkulamatojen avulla - Sari Paavanen-Huhtala; Maria A Andersson; Päivi J Koskinen (Finland, 2022)
Tässä tutkimuksessa olemme selvittäneet siivousaineiden sisältämien hajusteiden reaktiotuotteiden mahdollisesti haitallisia vaikutuksia siirtogeenisten sukkulamatojen avulla. Nestekasvatuskokeissa havaitsimme, että mm. glyoksaali ja metyyliglyoksaali ovat sukkulamadoille erittäin myrkyllisiä. Metyyliglyoksaali lamauttaa niiden liikkeet jo alle 0.1% laimennoksena ja tappaa ne 1% liuoksessa. Jatkotutkimuksissa sukkulamatoja olisi tarpeen altistaa erityyppisille kemikaaleille ja niiden reaktiotuotteille ja selvittää, mitkä niistä ovat haitallisia ja millaisilla pitoisuuksilla.
Sisäilmastoseminaari 2019