Vapaaehtoispohjaisten urheiluseurojen talousjohtaminen - Kivimaa, Tuuli (My University, 2025)
Tutkielmassa analysoidaan, miten sisäiset ja ulkoiset olosuhteet selittävät talousjohtamista vapaaehtoispohjaisissa urheiluseuroissa. Tutkimus syventyy erityisesti seurojen toimintaympäristöihin ja siihen, miten seurojen kyky hallita ja hyödyntää sisäisiä ja ulkoisia resurssejaan heijastuu talousjohtamiseen. Urheiluseurat muodostavat tärkeän osan suomalaista urheilukulttuuria, mutta niiden toiminta perustuu usein rajallisiin taloudellisiin voimavaroihin ja vapaaehtoisten työpanokseen. Vapaaehtoispohjaisissa urheiluseuroissa talousjohtaminen on usein tärkeä tekijä toiminnan mahdollistamisessa, minkä vuoksi on tärkeää ymmärtää, miten talousjohtaminen on toteutettu ja miten sitä voitaisiin kehittää. Aihetta on tutkittu rajallisesti, joten suomalaisten urheiluseurojen talousjohtamisesta tiedetään vähän. Tutkimuksessa hyödynnetään organisaatiokapasiteetin näkökulmaa jäsentämään seurojen taloudellista kapasiteettia, henkilöstökapasiteettia ja rakenteellista kapasiteettia. Lisäksi teoreettisena viitekehyksenä käytetään resurssiriippuvuusteoriaa, jonka avulla voidaan selittää resurssien saatavuuden ja hallinnan vaikutusta talousjohtamiseen. Tutkimus toteutetaan laadullisena monitapaustutkimuksena kolmesta suomalaisesta urheiluseurasta, joiden toimintamalleja selvitetään puolistrukturoitujen haastatteluiden avulla. Tuloksissa havaitaan, että seurojen talousjohtaminen rakentuu pitkälti käytännönläheisistä ratkaisuista, vapaaehtoisten osaamisesta sekä ulkoisista vaatimuksista. Rahoituksen lähteet, kuten julkiset tuet, sponsorit ja jäsenmaksut, vaikuttavat siihen, miten toimintaa organisoitiin. Toisaalta seurojen sisäinen kapasiteetti – kuten hallituksen aktiivisuus, taloushallinnon osaaminen ja vapaaehtoisten panos – määrittää, kuinka järjestelmällisesti taloutta seurataan ja millaisia käytäntöjä otetaan käyttöön. Tutkimus syventää ymmärrystä suomalaisista vapaaehtoispohjaisista urheiluseuroista ja niiden talousjohtamisesta. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että talousjohtamisen onnistuminen riippuu sekä ulkoisten riippuvuuksien hallinnasta että seuran kyvystä hyödyntää sisäistä kapasiteettia. Tutkimustuloksien ja -havaintojen perusteella talousjohtamisen kehittämisessä on tärkeää tarkastella resursseja kokonaisuutena ja rakentaa käytäntöjä, jotka tukevat seuran tavoitteiden toteumista sekä taloudellista kestävyyttä.
Keywords: talousjohtaminen, urheiluseurat, vapaaehtoistyö, resurssiriippuvuusteoria, organisaatiokapasiteetti