Sateenkaarilasten ja -nuorten hyvinvointi : Kirjallisuuskatsaus riskitekijöistä ja suojaavista tekijöistä - Holmberg, Linn (My University, 2025)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastelen integroivan kirjallisuuskatsauksen keinoin, millaiset tekijät uhkaavat sateenkaariyhteisöön kuuluvien lasten ja nuorten hyvinvointia ja millaiset tekijät puolestaan tukevat sitä. Aineistoni koostuu kahdeksasta vertaisarvioidusta tieteellisestä artikkelista vuosilta 2002–2024. Tutkielman tarkoitus on lisätä tietoisuutta sateenkaarilasten ja -nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Tutkielmassa kartoitan sateenkaarilasten ja -nuorten hyvinvointiin kohdistuvia riskitekijöitä ja suojaavia tekijöitä, joita tulkitsen hyödyntäen Frostin ja Meyerin (2023) vähemmistö-stressiteoriaa. Tavoitteenani on koota monipuolista tutkimustietoa, josta voi olla hyötyä muun muassa poliittisessa päätöksenteossa ja auttamistyössä. Tutkielmani tulokset vastaavat pitkälti aikaisempia tutkimustuloksia aiheesta. Sateenkaarilapset ja -nuoret kokevat sekä aikaisempien tutkimustulosten että omien tulosteni mukaan seksuaali- ja sukupuolienemmistön nuoria jäseniä todennäköisemmin erilaisten mielenterveyden haasteita. Sen lisäksi he kokevat syrjintää ja häirintää, joita ilmenee hyväksynnän ja tuen puutteen sekä väkivallan ja pahoinpitelyn muodoissa. Nämä riskitekijät voidaan kytkeä vähemmistöstressiin eli henkiseen ahdinkoon, joka liittyy henkilön vähemmistöasemaan. Vähemmistöstressiä voivat lievittää erilaiset suojaavat tekijät. Ne voidaan myös liittää kohentunee-seen mielenterveyden tilaan ja pienentyneeseen itsemurhariskiin. Suojaavia tekijöitä ovat sateenkaarilapsen tai -nuoren myötätuntoinen suhtautuminen itseensä ja hänen kokemuksensa osallisuudesta kouluympäristössä. Merkittävä aineistossa ilmenevä suojaava tekijä on myös sosiaalinen tuki esimerkiksi vanhempien tai auttamistyön ammattilaisten antamana. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että sateenkaariyhteisön nuoriin jäseniin kohdistuu useita riskitekijöitä, joiden kielteisiä vaikutuksia heidän hyvinvointiinsa voidaan vähentää paikantamalla ja hyödyntämällä heidän voimavarojaan. Siitä syystä esimerkiksi poliittisten päätöksentekijöiden sekä auttamistyön ja sivistystoimen ammattilaisten olisi tärkeä olla tietoisia sateenkaarilasten ja -nuorten hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä. Aihetta on tutkittu suhteellisen vähän Suomessa, ja tutkimustuloksiin voivat vaikuttaa eri maiden väliset asenne-erot. Siitä syystä aihetta tulisi tutkia lisää Suomessa.
Keywords: Sateenkaarilapsi, sateenkaarinuori, sateenkaariyhteisö, hyvinvointi, riskitekijä, suojaava tekijä, vä-hemmistöstressi