Endokriinisten sairauksien PET-kuvantaminen - Kauhanen Saila; Seppänen Marko; Nuutila Pirjo (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Neuroendokriiniset (NE) kasvaimet ovat yleistyneet, ja niiden kokonaisennuste on hyvä. Somatostatiinireseptorin kuvantaminen PET-menetelmällä on avainasemassa kaikkien hyvin erilaistuneiden NE-kasvainten primaaridiagnostiikassa, levinneisyyden ja hoitovasteen arvioinnissa. Huonosti erilaistuneissa NE-kasvaimissa, ja jos Ki-67 indeksi ylittää 20 %, käytetään 18F-FDG:tä merkkiaineena. GLP-1R-agonisti, eksendiini, on uusi merkkiaine somatostatiinireseptorinegatiivisen insulinooman paikantamiseen. 18F-LDOPA:n käyttö on vähentynyt mutta sillä on edelleen käyttöaiheena feokromosytooma ja medullaarinen kilpirauhassyöpä. Tulevaisuudessa on tärkeätä saada pidemmällä puoliintumisajalla (positronisäteilijä) leimattu somatostatiiniagonisti- tai antagonisti käyttöön, mikä mahdollistaa PET-menetelmän laajemman käytön NE-kasvainten kuvantamisessa.