PET aivosairauksissa - Kokkonen, Aleksi (My University, 2020)
Positroniemissiotomografia (PET) kuvastaa käytetyn merkkiaineen mukaan aivojen verenkiertoa, aineenvaihduntaa, välittäjäainejärjestelmien toimintaa tai tiettyjen proteiinien kertymää. Neurologisten sairauksien diagnostiikassa PET-kuvantamista hyödynnetään eniten muisti- ja liikehäiriösairauksien erotusdiagnostiikassa sekä epilepsiapesäkkeen paikantamisessa selvitettäessä epilepsian leikkaushoidon mahdollisuuksia. PET-kuvantamista käytetään laajasti myös psykiatristen sairauksien tutkimustyössä, mutta sen rooli kliinisessä työssä on toistaiseksi vähäinen.

Positron emission tomography (PET) can be used to study molecular level functions in the living human brain. The biological phenomenon investigated with PET imaging depends of the tracer used. There are tracers for measurement of blood flow, glucose metabolism, neurotransmitters and protein aggregates. Clinically, brain PET imaging is used in differential diagnosis of neurological diseases, most commonly dementias and movement disorders. Here, we review the principles and role of PET imaging as part of the diagnostic workup in neurological and psychiatric disorders.
Keywords: PET, aivokuvaus, liikehäiriösairaudet, muistisairaudet