Hoitovastikkeiden vaikutus asuntojen hintoihin pääkaupunkiseudulla - Järvinen, Aleksi (My University, 2023)
Asuntomarkkinat ovat tiiviisti sidoksissa kansantalouteen, ja asunnot ovatkin merkittävin osa suomalaisten kotitalouksien varallisuutta ja muodostavat lähes puolet (49%) kotitalouksien kokonaisvarallisuudesta. Asuntojen hintojen vaihtelulla on täten huomattava vaikutus kotitalouksien varallisuuteen. Tietämyksen lisääminen kotitalouksille asuntomarkkinoista tekee markkinoista tehokkaammat ja parantaa likviditeettiä. Asuntojen hinnat koostuvat useista eri tekijöistä, jotka voidaan jakaa kahteen luokkaan: makrokohtaiset tekijät ja huoneistokohtaiset tekijät. Tässä tutkimuksessa keskitytään pääosin huoneistokohtaisiin tekijöihin ja erityisesti asuntojen hoitovastikkeeseen. Tutkielma alkaa perehtymällä Suomen asuntomarkkinoihin, jonka jälkeen määritellään hoitovastike käsitteenä. Alkupuolella käsitellään asuntojen hintojen muodostumisen teoriaa ja empiriaa. Tutkielmassa perehdytään myös hedonistiseen hinnoitteluun sekä asuntomarkkinoiden epärationaalisuuksiin. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on selvittää, että vaikuttaako hoitovastikkeen taso asuntojen hintoihin. Tarkoituksena on tuottaa lisäarvoa kotitalouksille, jotka ovat harkitsemassa asunnon ostoa tai myyntiä. Tutkimuskysymyksenä on selvittää, että kannattaako asuntoa ostaessa kiinnittää huomiota hoitovastikkeen tasoon. Tämän tutkimuksen aineisto on hankittu Kiinteistövälitysalan keskusliiton ylläpitämästä hintaseurantapalvelusta (ent. KVKL). Aineistona tässä tutkielmassa käytetään kerrostaloasuntojen kauppatietoja vuodesta 2000 päivämäärään 4.11.2022 asti. Alueeksi on rajattu pääkaupunkiseutu (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen). Tietokannan sisältö perustuu kiinteistönvälittäjien ja rakentajien antamiin tietoihin toteutuneista asuntokaupoista. Tutkimuksen tulokset osoittavat yksiselitteisesti sen, että hoitovastikkeen vaikutus asunnon neliöhintaan ei ole tilastollisesti merkitsevä. Aluksi tutkielman analyysiosiossa toteutettiin regressioanalyysi, jonka tuloksena saatiin suuri p-arvo hoitovastikkeelle tarkoittaa sitä, että hoitovastikkeella ei ole tilastollisesti merkitsevää yhteyttä asuntojen neliöhintoihin. Seuraavaksi tutkimuksessa toteutettiin moniulotteinen regressiomallin robustisuustarkastelu, jonka tarkoituksena oli varmistaa analyysin luotettavuus. Analyysin viimeisessä osiossa tarkasteltiin hoitovastikkeen vaikutuksen herkkyyttä eri kontrollimuuttujiin. Lopuksi tarkasteltiin vielä hoitovastiketta postinumerolla aikaisemman kaupungin sijaan ja tämä tarkastelu osoitti vastaavat lopputulokset kuin aikaisemmat osiot. Tämän analyysin pohjalta voidaaan todeta, että hoitovastikkeen taso ei näyttäisi vaikuttavan asuntojen hintoihin merkittävästi, joten kotitalouksien kannattaisi ostaa asunto, jossa on matala hoitovastike.
Keywords: asunnot, hoitovastike, hedoninen hinnoittelu