Liikunta syöpäpotilaiden kuntoutuksessa - Murtola, Teemu; Siltari, Aino; Jussila, Ilkka; Seikkula, Heikki; Minn, Heikki; Karihtala, Peeter; Sormunen, Jorma (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2026)
Pitäisikö liikuntaan kannustamisen olla osa syövän hoitoa? Todennäköisesti, sillä tiedämme säännöllisen liikunnan liittyvän pienempään syöpäkuoleman riskiin. Tämä yhteys on annos-vastesuhteinen eli eniten liikkuvien kuolemanriski on pienin. Positiiviset vaikutukset saavutetaan kuitenkin jo vähäiselläkin säännöllisen liikunnan lisäämisellä. Liikunnan harrastaminen on yhteydessä myös parempaan elämänlaatuun syöpähoitojen aikana sekä saattaa rajoittaa syövän kasvua ja leviämistä tehostamalla syöpähoitojen tehokkuutta. Liikkumaan kannustamisen tulee olla osa syöpäpotilaan modernia hoitoa.